Tapani Rantala on muotokuvan ja maiseman mestari Pessalompolosta

24.4.2014 06:01 Kari Kaulanen

Tapani Rantala ja omakuva vuodelta 1982.

TORNIO – Elämä on jatkuvia valintoja, ja monilla niistä on kauaskantoiset seuraukset. Jos Eeva Nikula olisi mennyt kotiopettajaksi presidentti Pehr-Erik Svinhufvudin perheeseen sen sijaan, että valitsi opettajan paikan Pessalompolon supistetussa kansakoulussa, meillä olisi paljon vähemmän muotokuvia tai isoja maalauksia julkisissa tiloissa. Myös muutaman kirjan kansi olisi erilainen.
Eeva valitsi kuitenkin Pessalompolon, koska sai sieltä myöntävän vastauksen aiemmin kuin Svinhufvudilta. Tämän valinnan seurauksena maailmaan putkahti viisipäinen veljessarja, jonka jäsenistä yhdestä, Tapani Rantalasta, tuli taidemaalari.
Eeva löysi siis puolisonsa, Aarne Rantalan, Pessalompolosta. Suku oli alkuperäiseltä sukunimeltään Lanko, mutta Aarnen Oskari-isä oli muuttanut nimen Rantalaksi.
Pessalompolon koulu oli Urholanniemen talossa, jossa myös Rantalan perhe asui. Opettajan luontoisetuihin kuului navetta, jossa oli pari lehmää ja lampaita. Niinpä heinänteko pelloilla ja jokiniityillä tuli Rantalan veljeksillekin tutuksi.
Uusi koulurakennus valmistui 1930- ja 1940-lukujen vaihteessa.

Perämeren Pyllistys
Rantalan pojat viettivät paljon aikaa isänsä kotitalossa Pessanrannassa.
Siihen aikaan nykyisiä järvikyläläisiä sanottiin peräläisiksi. Kouluajan ulkopuolella peräläispoikien tärkein harrastus oli urheilu. Pessanrannasta löytyivätkin niin juoksurata kuin heitto- ja hyppypaikat.
– Meillä oli kaverini Erkki Langon kanssa oma urheiluseura, Perämeren Pyllistys, Tapani Rantala kertoo nauraen.
Harrastus loi hyvän pohjakunnon ja jatkui nuorten sarjoissa Lohijärven Kuohun riveissä.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Pellon vesihuolto-osuuskunta valmistautuu sakokaivojen poistoon

24.4.2014 06:00 Minna Siilasvuo

Pellon vesihuolto-osuuskunnan toiminta-alueelta poistetaan lähitulevaisuudessa sakokaivot.

PELLO – Pellon vesihuolto-osuuskunta toimii parhaillaan väliaikaisen ympäristöluvan turvin. Uutta lupaa on haettava kesäkuun loppuun mennessä, mutta ennen kuin ollaan niin pitkällä, tulee vesihuolto-osuuskunnan tehdä myös uusi viemäriverkoston saneeraussuunnitelma.
– Määräaikainen ympäristölupa on myönnetty vuoden 2015 loppuun. Uuteen lupahakemukseen on tehtävä sako- eli likakaivojen poisto- ja vuotovesisuunnitelma, josta selviää, paljonko pintavesiä tulee meidän verkostoomme, vesihuolto-osuuskunnan toimitusjohtaja Taisto Ylisaukko-oja kertoo.
Vuotovesimäärät ovat suuria, sillä lumien sulaessa puhdistamon kautta kulkeva vesimäärä jopa kolminkertaistuu normaaliin verrattuna. Samalla puhdistamon käyttökustannukset moninkertaistuvat.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 6.

Jaa uutinen:  

Mämmiä, saunaa, salmiakkia

24.4.2014 06:00 Idamaria Romakkaniemi

Suomalaiset ja saksalaiset ystävykset Grannissa. Kuva Frank Lohr.

PELLO – Viime viikolla Pellon katukuvassa seikkaili nuoria vieraita Keski-Euroopasta. Pellon lukion kansainvälisyysryhmä sai vieraita Saksasta Kirchseen lukiosta.
Viikon kestäneen vaihdon ajan saksalaiset vieraat majoittuivat Pellon lukion oppilaiden kotona. Kansainvälisyyshankkeessa vieraiden emäntinä toimi Pellon lukion ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita sekä opettajat Pia Leppäniemi ja Juha Nikka.
Vieraat saapuivat Pelloon torstai-iltana ja jättivät hyvästit Lapille viivyttyään viikon ja tutustuttuaan yhdessä pellolaisten kanssa moniin nähtävyyksiin. Sitä ennen heille tulivat tutuiksi niin mämmi kuin salmiakki sekä tietysti sauna.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 14.

Jaa uutinen:  

Ylitornion yrittäjäilta loi myönteistä tunnelmaa

24.4.2014 06:00 Kari Kaulanen

Lapin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Pirkka Salo oli vaikuttunut Ylitornion kunnan ja yrittäjien välisestä yhteistyöstä.

YLITORNIO – Ylitornion yrittäjä- ja elinkeinoilta keräsi viime tiistaina valtuustosaliin yli kaksikymmenpäisen joukon yrittäjiä ja kunnan luottamushenkilöitä. Tunnelma oli myönteisen innostunut eikä vähiten yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn tulosten vuoksi.
Tuloksia oli esittelemässä Lapin Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Pirkka Salo.
Aluksi Salo kertoi, että Lapin kahden alueellisen yrittäjäjärjestön yhdistyttyä vuoden alussa syntyi yli 3000 yrittäjän yhdistys.
Salon mukaan yhdistyminen tapahtui siksi, että kahden etujärjestön vaikuttavuus ei ollut sitä luokkaa kuin yhteinen jäsenmäärä olisi edellyttänyt.
– Tällä hetkellä meitä on noin 3400. Olemme Etelä-Savon ohella ainoa alue, missä jäsenmäärä on kasvanut, hän kertoi.
Salon näkemyksen mukaan uusi järjestö on pystynyt vaikuttamaan jo alkuvuoden aikana muun muassa liikenne- ja viestintäministeriön lentoliikennestrategiaan ja metsähallituslain uudistukseen.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 15.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
tornedal
Passikuvat
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net