Kaisa Enbuska elää hetkessä ja hakee rauhaa luonnosta

21.7.2016 06:01 Elisa Pelttari

Kaisa Enbuska on huomannut luonnon lähellä asumisen rauhoittavan arjen keskellä.

SAUKKORIIPI – Rauhallisuus ja luonnonläheisyys tulevat ensimmäisenä mieleen, kun kaartaa autolla talon pihaan. Terassilla odottaa ensimmäistä lomapäiväänsä viettävä Kaisa Enbuska, joka on monelle tuttu Vihreällä Pysäkillä sijaitsevan Pentik-myymälän työntekijänä.

Kaisaa voi kutsua paluumuuttajaksi. Onhan hän kotoisin Sirkkakoskelta ja asuu nykyään Saukkoriipin kylän tuntumassa elämänkumppaninsa Antti Saukkoriipin kanssa.

Kaisan kanssa jutellessa välittyy ennen kaikkea kiireettömyys ja hetkessä eläminen. Luonnon lähellä asuminen antaa loistavan mahdollisuuden tähän.

– Kun antaa asioiden tapahtua, ne vain tapahtuvat.
Välillä asiat todellakin tapahtuvat yllättäen, sen on Kaisakin huomannut monta kertaa elämässään.
Kipinä koulunkäyntiin

Kaisalle on jäänyt hyviä muistoja kouluajoilta. Koulunkäynti on ollut aina mielekästä, ja erityisesti lukuaineet ovat kiinnostaneet.

– Ehkä se vaikutti, kun Sirkkakoskelta ei ollut aivan nopea lähteä joka paikkaan, ja toisaalta tykkäsin lukea.
Toisaalta mieleen ovat jääneet ihmiset ja läheiset välit heidän kanssaan. Pienen koulun etuna on, että tunnetaan toiset ihmiset. Sieltä on nimittäin saanut hyviä ystäviä, joista monen kanssa Kaisa on tekemisissä vielä tänä päivänäkin.

Kaisa kävi peruskoulun Sirkkakoskella ja Lankojärvellä, jonka jälkeen siirtyi käymään koulua Pelloon. Myös yläasteelta on pelkästään hyviä muistoja. Ensimmäisenä tulevat mieleen liikuntatunnit, jotka olivat silloin ”viikon kohokohtia”. Taivaisen Soili-Iiris ja Markku tekivät tunneista sellaiset, että helposti unohti olevansa koulussa.

Lukioon mennessä lisääntyi vapaus valita, mitä opiskelee. Toisaalta samoihin aikoihin elämä helpottui huomattavasti, kun Kaisa sai ajokortin ja auton.

Kaisa kokee, että myönteinen suhtautuminen opiskeluun on peräisin jo noilta ajoilta. Opiskelu ei ole koskaan ollut mitään pakkopullaa, vaan siitä on hyötyä, ja lukuaineet ovat aina olleet suosikkeja.

Kohti fysioterapian opintoja

Lukion jälkeen Kaisa piti välivuoden, jonka aikana hän teki tiiviisti töitä ja mietti, mihin suuntaa elämässään seuraavaksi.
Mielenkiinto liikuntaa kohtaan ja halu tehdä töitä ihmisten kanssa tukivat Kaisan päätöstä lähteä opiskelemaan fysioterapiaa, jossa nämä kaksi asiaa yhdistyvät sopivasti. Lisäksi fysioterapia sisältää paljon suuntautumisvaihtoehtoja, mikä tekee alasta monipuolisen.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Kirja tuli kylään Meltosjärvellä

21.7.2016 06:00 Kaisu Määttä

Unto Matinlompolo alusti aiheesta murre ja huumori.

MELTOSJÄRVI – Jo kymmenennen kerran vietettiin Meltosjärvellä Kirja kylässä -tapahtumaa. Kirjallisuustapahtuma avasi samalla Kariniemi-viikon, joka päättyy sunnuntaina Aavasaksalla Hattujuhlaan. Sunnuntaina Aavasaksan lavalla nähdään myös torniolaisen teatterin esitys Erikoinen mies.

Kirja kylässä -tapahtuma oli järjestetty Marja ja Lasse Tuomisen Teetuvalle, jossa kävijät saivat tutustua myös taidepajassa oleviin töihin ja tehdä ostoksia kirpputorilla ja divarissa.

Taidepajalla oli paikalla aktiivisia taidepajalaisia, heistä yhtenä Ulla Vettenranta, joka kertoi olevansa erittäin tyytyväinen taidepajassa kävijä.

– Kun kansalaisopiston piiriä ei saatu pystyyn, laittoivat Lasse ja Marja tämän omana toimintanaan. Tämä on minulle ihan henkireikä. Asun muutaman kilometrin päässä metsän keskellä, eikä minulla ole autoa, mutta Urho (Ryynänen) hakee minut aina kerran viikossa tänne, Vettenranta kertoi.

Taidepajassa jokainen saa tehdä itse haluamiaan töitä – huovutuksia, maalauksia, paperimassatöitä, ihan mitä mieleen juolahtaa. Seinillä oli nyt myös Vettenrannan ja Ryynäsen ottamia kehystettyjä valokuvia.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulla 3. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Swim the Arctic Circle kokosi ennätysmäärän uimareita

21.7.2016 06:00 Minna Siilasvuo

Starttipistoolista pöllähtää jo savupilvi, mutta uimarit eivät vielä hötkyile.

JUOKSENKI – Juoksengin entisen koulun pihalla oli lauantai-iltana väkeä kuin pipoa, ja itse asiassa illan kääntyessä yöksi suurella osalla väestä olikin pipo päässään. Ei tosin kylmän takia, ei todellakaan. Eikä edes ihan perinteinen pipo, vaan uimalakki.

Nyt kuudetta kertaa järjestetty Swim the Arctic Circle -avovesiuintikilpailu oli saanut liikkeelle ennätysmäärän uimareita. Päivällä räpiköityyn 2000 metrin kisaan osallistui 15 naista ja 13 miestä, mutta hämärän kähmässä kellon lähestyessä puolta yötä liikuttiin jo aivan toisenlaisissa lukemissa.

Kun uimarit alkoivat kokoontua rantaan, heräsi jo hetkittäin epäilys, mahtuvatko kaikki kerralla isoonkaan jokeen.
– Onneksi joessa on nyt paljon vettä, uintikilpailuidean isä Roland Niska totesi tyytyväisenä.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulla 6. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Moottorikerho juhli 35-vuotistaivaltaan

21.7.2016 06:00 Kari Kaulanen

Pellon Moottorikerho ry:n puheenjohtajina ovat yhden tai useamman kerran toimineet oikealta Ari Södervall,
Harri Timonen, Arja Nuolioja, Asta Keränen, Heimo Olsen, Ville Aska, Tuomas Timonen ja nykyinen puheenjohtaja Arto Kulju. Ensimmäinen puheenjohtaja Kalervo Jurvanen ja nuorempaa polvea edustava Toni Bergman eivät olleet päässeet paikalle.

PELLO – Marraskuun 16. päivä tulee kuluneeksi tasan 35 vuotta siitä, kun Kalervo Jurvanen, Paavo Bergman ja Jari Seikkula allekirjoittivat Pellon Moottorikerho ry:n perustamisasiakirjan legendaarisessa ULA-Baarissa. Miehet, samassa järjestyksessä, olivat seuran ensimmäiset puheenjohtaja, sihteeri ja varapuheenjohtaja.

Erikoisseuraa ei perustettu tyhjän päälle, vaan sitä ennen oli kertynyt jo tarpeeksi ”toimintaa kylillä”. Näin kirjoittaa Ari Södervall historiikissa, jonka hän esitti viime keskiviikkona Ravintola Granniin saapuneelle, yli 50-päiselle kutsuvierasjoukolle.

Ari kertoi, että ensimmäiset kisat kilpailtiin Joppariajojen nimellä Ritavalkealla vuonna 1984. Seuraavan vuoden kilpailut nimettiin Poikkinaintiajoiksi. Osanottajia oli nelisenkymmentä.

Ritavalkean alue kävi pieneksi, kun kilpailijamäärä kasvoi. Niinpä Pellon kunta osti tiukan äänestyksen jälkeen Kittisvaarasta 13,5 hehtaarin suuruisen alueen ja vuokrasi sen moottorikerholle. Alkoi kova rakentaminen, jossa talkoolaiset eivät säästelleet hikipisaroitaan. Ensimmäiset Poikkinaintiajot kaasuteltiin uudella radalla vuonna 1987.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivuilta 8-9. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Jokkistapahtuma kokoaa kylän yhteen

21.7.2016 06:00 Elisa Pelttari

Poikkinaintiajot järjestettiin 30. kerran

A-finaalin lähtösuoran kiihdytyksessä kisa on vielä melko tasaista.

Päivän voittaja, Timo Ruoppa.

KITTISVAARA – Viime viikon sunnuntaina kilpailtiin Pellon Poikkinaintiajojen yleisen luokan finaalit. Edellisenä päivänä oli kilpailtu jo karsinnat. Viimeiseen kisapäivään mahtui vauhtia ja vähän myös draamaa.

Päivä alkoi alkuerillä ja välierillä. Näiden väliin mahtuivat keräämiserät, joista oli vielä mahdollista nousta finaaleihin. Mitä pidemmälle finaalipäivä eteni, sitä tiukempia otatuksia kilpailijoiden kesken nähtiin.

Päivän suurinta draamaa nähtiin C-finaalissa, kun kaksi kuljettajaa ajoi lähtösuoran jälkeisessä mutkassa turvakaiteeseen ja -verkkoon. Henkilövahingoilta vältyttiin, ja katsojat ohjattiin pois rikkoutuneen turvakaiteen alueelta. Näin kisapäivää pystyttiin jatkamaan.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivuilta 8-9. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
kampanjabanneri
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net