Halusin jatkaa suvun ikiaikaista elämäntapaa

18.8.2016 06:00 Kaisu Määttä

”Vimpa on oikeastaan syrjäyttänyt suopungin”, poroisäntä Heikki Holster sanoo. Kuvassa mukana Heikin lapsista nuorin, 12-vuotias Henri, sekä porokoira Mosku.

LOHIJÄRVI – Lohijärven Karkiaisenniemessä asuvan Heikki Holsterin suku on lähtöisin Ruotsin Lapista, Jällivaaran läheltä Killingistä. Sieltä tuli aikoinaan 1820-luvulla kaksi veljestä poroineen ja perheineen Luppion kohdalta yli. Toinen heistä oli Heikin isoisoisän isä.

– Mie olen kuudennessa polvessa tätä Suomeen tullutta poromiessukua. Ne olit Ruottin saamelaisia, asuivat kodassa ja jutasivat porojen mukana paikasta toiseen. Täällä seudulla ei ollut silloin vielä järjestäytynyttä poronhoitoa, vaan he oikeastaan toivat sen tänne.

Poromiehet perheineen kortteerasivat taloissakin, milloin mahdollisuus oli. Vuonna 1919 Heikin isoisä, Holsterin Kalle, asettui asumaan Karkiaisenniemeen.

– Minun isä, Mikko, oli jo kolmentoista ikäsestä porohommissa mukana, niinko mieki olen ollu kläpistä lähtien tietekki. Isä oli oikeastaan koko ikänsä poromies. Hän kuoli 99-vuotiaana 2015.

Lohijärven paliskunnan poroisännyys on ollut Holsterin suvun hallussa jo useamman sukupolven ajan, satakunta vuotta. Mikko oli poroisäntänä 30 vuotta ja Heikki valittiin poroisännäksi vuonna 1987, joten hänelläkin on menossa jo 30. vuosi.

Koulunkäyntiä kotona

Heikin vanhemmat, Mikko ja Nanni, tutustuivat sota-aikana, jolloin Sinetästä kotoisin oleva Nanni oli muonituslottana. Heillä oli porojen lisäksi karjaa myös navetassa, ja maataloutta.

Lisäksi kotitalossa toimi vuodet 1952–1961 koulu, jossa kävi parhaimmillaan 25 oppilasta. Lapset tulivat Holsterin kouluun Lohinivasta ja Kenttämaalta, ja tietenkin myös omat lapset kävivät omassa koulussa.

– Mie kävin neljä ensimmäistä luokkaa siinä, sitten menin viidennelle Kantomaanpäähän, Heikki kertoo.
Mikko ja Nanni saivat kaikkiaan kahdeksan lasta, kuusi poikaa ja kaksi tyttöä. Sisaruksista ainoastaan Heikki on jatkanut porohommissa.

– Mie aloin syksyllä 1965 porotöihin. Isä oli silloin viiskymppinen ja se oikeastaan tahtokin, että mie jäisin tähän porohommiin.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Tekstiilityönopettajat kesäpäivillä Ylitorniolla

18.8.2016 06:00 Kaisu Määttä

Anne Pahkala esittelee tietokonepuiden toimintaa näyttäen, miten kudontamalli muodostuu puilla kudottaessa myös tietokoneen näytöllä.

YLITORNIO – Kansalaisopistojen tekstiilityön opettajat kokoontuivat juuri ennen koulujen alkamista kesäpäiville Ylitorniolle. Mukana oli 12 tekstiilityönopettajaa eri puolilta Lappia, ja vähän Lapin rajojen ulkopuoleltakin – osallistujia oli väliltä Inari–Vihanti.

– Tämä on ihan perinteinen juttu jo 1990-luvun alusta, Meän Opiston opettajat Anne Pahkala ja Eira Virtanen kertovat.
Ihan joka vuodelle ei kesäpäiviä ole pidetty, vaan väliin on mahtunut taukovuosia. Nyt kolmipäiväinen kurssi on järjestetty Pahkalan mukaan viidennen kerran.

– Nämä kesäpäivät on nyt haluttu elvyttää tapahtumana. Samalla on pidennetty kestoaikaa, että ehditään perehtyä ja tehdä paremmin niitä töitä, mitä kukin haluaa.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 3. Maksullinen näköislehti täällä

Jaa uutinen:  

Juuret syvällä maassa, oksat syleilevät taivasta

18.8.2016 06:00 Minna Siilasvuo

 

Veijo Ekonojaa ja Markku Mattia nauratti, kun Mikko Tiirola kieltäytyi ”etelän herran” tittelistä.

PELLO – ”Vielä niitä honkia humisee tuolla Suomen sydänmailla. Vielä niitä ollaan reippaita poikia tukkijoilla vailla”, aloittivat Lankomiehet komeasti Metsänhoitoyhdistys Länsi-Rajan 80-vuotisjuhlan Pellossa viime lauantaina. Oskar Merikannon säveltämä ja Teuvo Pakkalan sanoittama laulu tiesi paikkansa, sillä se on soinut Metsäradion tunnussävelenä vuodesta 1945 alkaen.

Metsänhoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Markku Matti muistutti avauspuheessaan mieliin yhdistyksen alkuhetket, kun Iisakki Puranen kutsui metsänomistajat taloonsa 19. heinäkuuta vuonna 1936.

– Kokoukseen oli kutsuttu alustajiksi myöhemmin varsin tunnettu metsänhoitaja Nils Osara Keskusmetsäseura Tapiosta ja metsänhoitaja Kaarlo Sipi Lapin Metsänhoitolautakunnasta. Tässä tilaisuudessa perustettiin Turtolan metsänhoitoyhdistys, Lapin ensimmäinen.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 7. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

”Siltsu” valloitti ylitorniolaiset vesisateessa

18.8.2016 06:00 Kaisu Määttä

Sillanpää oli se tuttu kujeileva esiintyjä, jota kaikki olivat tulleet katsomaan.

YLITORNIO – Uusitun Alkkulanraitin virallinen avajaistapahtuma keräsi viime lauantaina jo mukavan määrän yleisöä paikalle. Avajaisten jälkeen päivä jatkui Aavafästeillä, ja väkimäärä lisääntyi aina kello yhdeksään saakka.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reeta Laitinen toivotti kaikki ”ihanat ylitorniolaiset” tervetulleeksi tien avajaisiin ja kertoi, että tiehanke ehti olla tapetilla jo ainakin 20 vuotta, ennen kuin se viimein aloitettiin.

– Vuosi sitten keväällä koettiin vihdoin se hieno hetki, että kaivinkoneet löivät kauhansa maahan ja alkoi tapahtua. Työmaa on koetellut kaikkia pölyn keskellä olevia yrittäjiä ja asukkaita, rahallisia menetyksiäkin on aiheutunut, mutta varmasti ymmärrystä nyt löytyy. Toivotaan, että kaikki epäilijätkin tulevat takaisin ja ihailevat tätä kaunista uutta raittia.

Laitinen toivoi, että uudelle raitille saataisiin vielä webbi-kamera juuri kunnantalon eteen kuvaamaan raittia ja kertomaan muualla asuville entisille ylitorniolaisille ja muullekin väelle, miten hienolta raitilla nyt näyttää.

Alkkulanraitti ei ollut avajaisten aikaan vielä täysin valmis, mutta viimeistelyvaihe on menossa ja raitti valmistuu syksyyn mennessä kokonaan.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivuilta 8 ja 9. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Koirat repivät lampaita Tengeliössä

18.8.2016 06:00 Kaisu Määttä

Eläinlääkäri Suvi Palosaari toteaa, että tämä lammas pystytään lääkitsemään. Jyri Naasko ja Elsa Huhtanen avustavat.

TENGELIÖ – Viime sunnuntaiaamuna kuuli Tengeliöntien varressa asuva Teija Hokkanen koirien haukuntaa läheisen lammashaan suunnasta ja katsottuaan ikkunasta hän näki, että haassa oli kaksi koiraa, jotka hätyyttivät lampaita. Teija tarttui puhelimeen ja soitti pikimmiten lampaiden omistajille, Jyri Naaskolle sekä Niilo Huhtaselle, jossa puhelimeen vastasi tytär Elsa Huhtanen.

Naasko ja Huhtanen lähtivät heti katsomaan tilannetta. Paikalle saavuttuaan he näkivät kaksi koiraa, joista toisen, melkein pentukoiran, he saivat kiinni. Isokokoisempi, aikuinen koira ehti karata.

Huhtaset ja Naasko ovat sitä mieltä, että molemmat koirat ovat saman, lähellä asuvan omistajan koiria, mutta tämä on tunnustanut omakseen vain nuoremman koiran.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 12. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
kampanjabanneri
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net