Hannu Saarinen on lohiturismin kannattaja

28.8.2014 06:01 Karolina Ajanki

JARHOINEN – Hannu Saarinen on uskollinen Väylän kävijä. Turun saaristossa varttunut, 65-vuotias mies viettää jo 45. vuotta lohestuslomaa Tornionlaaksossa Jarhoisissa. Kalastajasuvun vesa kuuluu sekä ammattikalastajiin että lohestajiin ja vapaa-ajan kalastajiin.

Rakkaus kalastukseen on asunut hänessä aina. Lohestuksen pariin Saarinen löysi vuonna 1969.
– Lainasin patovenettä ja laskettelin tullin rantaan Lempeästä. Soudin takaisin. Onneksi kukaan ei ollut näkemässä.
Sen jälkeen Saarinen on soutanut miljoonia aironvetoja Tornionjoessa.
Hän iloitsee lohen palaamisesta. Saarinen kuuluu heihin, jotka kannattavat kalastusmatkailun lisäämistä ja jatkojalostetun kalan myynnin ja tuotekehittelyn kasvua.
– Lohiturismi tuo paljon rahaa alueelle.
– Puhutaan, että lähikalaa tulisi lisätä koulujen ja päiväkotien ruokaloissa. Samalla poistokalaa menee hukkaan, mies harmittelee ja ihmetelee samaan hengenvetoon, minne harjus on kadonnut Naamisuvannon liepeiltä.
Vapaan väylän puolesta
Saarisen sydäntä lämmittää näky, missä lohet hyppivät tyynellä Tornionjoella.
– Se vasta on jotakin.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Kauko Röyhkästä kuoriutuu Pellossa Jukka-Pekka

28.8.2014 06:00 Kari Kaulanen


Nauru maittoi, kun Heikki Jolma ja Jukka-Pekka Välimaa muistelivat nuoruusaikojaan, joihin sisältyi niin pyssyleikkejä kuin kala- ja eräretkiä rakotulilla yöpymisineen.

PELLO – ”Onko Jukka-Pekka täälä?”, Heikki Jolma kysyy Välimaan pirtin ovensuussa. Pirttiin kokoontuneet soittajat katsovat kummissaan toisiaan, kunnes jollakin heistä välähtää:
– Kauko meni käymään kaupassa.
Paria tuntia myöhemmin Kauko Röyhkän ja The Boots -yhtyeen harjoitukset ovat päättyneet. Sisällä Välimaan talossa on kodikas tunnelma. Kaikki on lähes samalla tavalla kuin vuonna 1987 kuolleen Ida Välimaan aikana.
Nojatuolissa istunut Kauko Röyhkä nousee kättelemään. Kun hän tarttuu Heikki Jolman käteen, hänen suunsa leviää valokuvista ja televisiosta tuttuun, leveään hymyyn.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivu 13.

Jaa uutinen:  

Puhelinyhteydet puhuttivat Romakkajärvellä

28.8.2014 00:00 Minna Siilasvuo

ROMAKKAJÄRVI – Lampsijärvi-Ylipään kyläyhdistyksen omistamassa ja Ritva ja Arvo Romakkaniemen hoitamassa kesäkahvilassa oli maanantai-iltana väkeä kuin Vilkkilässä kissoja. Kuulumattomien kairojen kansa oli saapunut keskustelemaan puhelinkysymyksistä asioittensa hoitajien eli kansanedustajien kanssa.
Alun perin paikalla piti olla perussuomalaisten Hanna Mäntylä, keskustan Simo Rundgren sekä Soneran edustaja, mutta Mäntylä joutui perumaan tulonsa viime hetkillä eikä Soneran edustajaakaan näkynyt.
Tärkeitten asioitten lomassa kevennettiin tunnelmaa laulamalla yhdessä ikivihreitä sävelmiä isännän itsensä säestäessä haitarilla.

Lue koko juttu Tornionlaakson sivulta 7.

Jaa uutinen:  

Maupertuis ja Celsius nähty Tornionlaaksossa

28.8.2014 00:00 Pia Loman

Maupertuis ja Celsius saapumassa pitkältä matkaltaan aina Pariisista asti.

TORNIONLAAKSO – ”Bonsoir, bonsoir”, tervehtivät äänet menneisyydestä. Ne kuuluvat kahdelle herrasmiehelle: Anders Celsiukselle (Johan Stén) ja Pierre Louis Moreau de Maupertuis’lle (Osmo Pekonen).
Herrat ovat saapuneet jokiveneellä Pelloon Tornionjokea pitkin. Matka on ollut pitkä ja hedelmällinen, mutta niin on ollut vuosikin, jona Maupertuis’n jalanjäljillä -hanke on ollut käynnissä.
– Yrittäjät ovat lähteneet hyvin mukaan. Maupertuis haltioitui muun muassa Pellon Niemivaarasta, joten sinne on tuotteistettu retkeä. Lisäksi on kehitetty teemaillallisia, koskenlaskua ja erilaisia ohjelmapalveluja. Jouluksi odotetaan lastenkirjaa Maupertuis’n ja retkikunnan oppaan Anders Hellantin seikkailuista ja Tornionlaakson kunnissa on suunniteltu lapsille satuseikkailua.

Lue koko juttu Tornionlaakson sivulta 11.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
tornedal
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net