Pellon Wanhat tanssivat

23.2.2017 06:05 Meän Tornionlaakso

Pieni kooste Pellon lukion vanhojen tansseista. Kuvat Ylitornion ja Pellon lukioiden tanssipareista perinteiseen tapaan Meän Tornionlaakson keskiaukeamalla.

Jaa uutinen:  

Karina Raution työt vievät takaisin Espooseen

23.2.2017 06:01 Kaisu Määttä

 

Karina pitelee haikein mielin Iinu-koiraa sylissään. ”Koirat tästä muutosta kärsivät. Täällä ne ovat saaneet olla vapaasti pihalla, mutta Espoossa se ei ole mahdollista.”

YLITORNIO – Tähän haastatteluun liittyy olennaisesti 40 vuotta sitten alkanut ystävyys. Se alkoi yläasteella ja on jatkunut vuosista, paikkakuntien muutoista ja välimatkasta huolimatta tärkeänä osana meidän molempien elämää. Karina Rautio ojentaa heti tultuani minulle nipun kirjeitä; kuoriin on kirjoitettu ”Neiti Karina Mäki” hyvin tutulla käsialalla.

– Ja siinä on vain osa kirjeistä, Karina sanoo.

Totean, että minullakin on hänen kirjeensä tallessa jossakin muistojen laatikossa. Lupaan, että kaivan laatikon esille ja ehkä jo seuraavalla kerralla tavatessamme ojennan hänelle nipun tutkittavaksi.

Milloin on seuraava tapaaminen? Ehkä pääsiäisenä, tai ehkä vielä myöhemmin, sillä Karinan työt Espoon terveyskeskuksen vastaanotossa alkavat jo viikon kuluttua maanantaina.

– Olen pakannut haikein sydämin ja miettinyt aikaa täällä ja kaikkea, mitä on tapahtunut, Karina sanoo.

Hän kertoo tuntevansa, että on ikään kuin karkaamassa alta pois tulevasta tilanteesta.

– Yhtenä tärkeänä syynä lähtöön on pelko siitä, että terveyskeskus loppuu soten ja maakuntauudistuksen myötä. Minun mielestäni on ihan selkeää, että jos mennään Länskän organisaatioon, terveyskeskus loppuu täältä, koska Torniossa se tullaan kuitenkin säilyttämään.

– Täällä on puhuttu, että Ylitorniolle tehtäisiin kuntoutus- ja kotiutusosasto, mutta en oikein usko siihen. Jos esimerkiksi diabeteksen hoito keskittyy Tornioon, niin kuin on puhuttu, niin se tietää aika varmasti työntekijälle ja asiakkaille kulkemista Tornioon. Ja tämä on vasta yksi esimerkki.

Karina sanoo kuulleensa Länskän sote-orgaaniin liittymisen syyksi sen, että kunnille jäisi sentään yksityistämällä 20–40 prosentin päätösvalta.

– Eihän sitä kuitenkaan oikeasti jää, hän arvelee.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Turtolan kylä esittäytyi pellolaisille

23.2.2017 06:00 Minna Siilasvuo

Sonja Konola ja Kalervo Aska kertoivat Pellolaisille kotikylästään.

PELLO – Pellon 150-vuotisjuhlan kunniaksi pellolaiset kylät esittäytyvät Tornionlaakson kirjaston Pellon toimipisteessä. Idean kylien esittelykierroksesta keksivät kirjastotoimenjohtaja Kaisa Inkeroinen ja hanketyöntekijä Piia Julkunen penkoessaan kesällä yhdessä vanhoja valokuvia.

– Ajatuksena on, että kylät ovat itsensä suhteen parhaita asiantuntijoita, ja he voisivat kertoa kylästään kirjastossa. Kirjasto on muutenkin mitä sopivin paikka tarinoiden jakamiseen ja esimerkiksi yhdistystoiminnan esittelemiseen. Koska olen itse uusi täällä, tutustun mielelläni myös kylien asukkaisiin, Kaisa Inkeroinen totesi.

Kylien esittelylle on varattu koko juhlavuosi aikaa. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan kirjastoon ja sopia esittelyajankohdasta.

– Jokivartiset kertovat kylistään tiistai-iltana 7.3. kuudesta kahdeksaan. Muut kylät ovat vielä patisteluvaiheessa, mutta toivon mahdollisimman monen osallistuvan.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 6. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen tapasi ylitorniolaisia

23.2.2017 06:00 Kaisu Määttä

Merja Kyllönen sai vastailla ihmisten kiinnostuneisiin kysymyksiin maailmanpolitiikasta saunapalviin ja puusaunan lämmittämiseen.

YLITORNIO – Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on tällä viikolla kiertänyt Lapin maakuntaa ristiin rastiin. Maanantaina hän kävi Ylitornion vasemmistoryhmän kutsumana tapaamassa ylitorniolaisia ihmisiä K-Supermarketin edessä.
Kyllöstä jututettiin miltei kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä alkaen tietenkin EU:sta ja sen direktiiveistä. Kyllönen totesi, että paljon on kiinni maan omista poliitikoista ja yrittäjistä.

– Pitää suhtautua asioihin terveellä järjellä. Ei EU halua meidän tekevän päätöksiä, joilla me tapetaan omaa yritystoimintaa tai elinvoimaisuutta. Vaikka on yhtenäinen lainsäädäntö, jokaisessa maassa on kuitenkin oma tulkinta. Jos sanon italialaiselle kollegalle, että me kilpailutetaan pyykinpesu Tallinnaan tai potut Puolaan, niin sehän nauraa mulle paskasesti, että ette te voi niin pöljiä olla.

 

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 11. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Abit heitettiin ulos lukiosta

23.2.2017 06:00 Kaisu Määttä ja Minna Siilasvuo

YLITORNIO – Aurinko ja kaunis kevät iloitsivat penkkaripäivänä yhdessä abien ja heidän omaistensa kanssa. Ensin abit tanssivat pihalla ja sitten heidät kannettiin ulos lukiosta, kuka milläkin tavalla. Abit olivat tilanneet penkkarikyytiä varten komean punaisen kuorma-auton. Auringossa kiiltelevien laitojen taakse olisi mahtunut lavalle isompikin porukka.

Lavan kylkeen oli ripustettu kaksi lakanaa, joista toisessa oli ylioppilaslakkisen Donald Trumpin kuva ja teksti ”Let’s make our grades great again”. Toisessa lakanassa luki ”Master Lanto has given abi a LUKULOMA. Abi is free” ja kuva – esittikö rehtori Sari Lanttoa, eli Master Lantoa? Tosin siitä tuli mieleen Taru Sormusten Herrasta -elokuvan Klonkku….

Ylitornion Yhteiskoulun lukiosta potkittiin penkkareissa pihalle 25 abiturienttia.


PELLO – Napapiirin pohjoispuolella näkee harvoin kameleita auton lavalla, mutta Pellossa sekin on mahdollista. Näin pääsi käymään ainakin Pellon ar-abien penkkareissa viime torstaina. Kamelien lisäksi lavalle kiipesi joukko huivipäisiä herroja ja eksoottisia, huntuihin ja haaremihousuihin pukeutuneita kaunottaria.

Huuto oli hirmuinen ja vihellyskonsertti varsin mieleenpainuva, kun ihka aito lentävä matto kiidätti ar-abit – tosin tulevien vanhojen suosiollisella avustuksella – rakkaan opinahjon suojista kuorma-auton lavalle ja sitä kautta maailman kylmiin tuuliin.
Tapahtumaa seurasivat tuttuun tapaan isät ja äidit, ämmit ja äijit sekä meluisa ja makeanperso joukko koululaisia, joilla on edessään vielä vaihteleva määrä oppivuosia. Persojen odotus palkittiin ja ar-abit jättivät taakseen tarunhohtoisen karkkisateen.

Tarina tosin kertoo, että isoimpia pakkauksia napanneita odotti kotona surkea pettymys. Suklaan sijasta paketissa olikin hammasharja…

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
omat palvelut
sm-hiihdot
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
vaalibanneri
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net