Geologi Jenni Hasa kannustaa tarttumaan tilaisuuksiin

11.2.2016 06:01 Kaisu Määttä

 

”Sanoin mie talvella Kirunassa, ko oli pakkasta melkein 40 astetta, että jo vain täälä on kylmä kesä, mutta vissiin se on kesä ko mie kerta kesätöissä olen!”

TENGELIÖ – Ylitornion Tengeliöstä kotoisin oleva Jenni Hasa kirjoitti ylioppilaaksi Ylitornion Yhteiskoulusta ja lähti sen jälkeen talveksi 1998 Alaskaan. Sitä ennen hän oli ollut osan aikaa töissä kirjastolla ja Alaskan jälkeen hän oli yhden vuoden luokanopettajan apuohjaajana Tengeliön koululla.
– Sen jälkeen aloin hakea eri koulutuksiin ja pääsin kahteen paikkaan. Toinen oli Kuopioon opiskeleen viittomakielen tulkiksi ja toinen Oulun yliopistoon lukemaan geologiaa. Kuopio oli kyllä yllätys, koska en ollut koskaan opiskellut viittomakieltä ja sinne otettiin 18 ihmistä sisälle, ja hakijoita oli kaksisataa, Jenni kertoo.
Valinta kohdistui mietinnän jälkeen kuitenkin geologiaan ja Oulun yliopistoon.
– Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja kivistä, niin päätin että lähen sinne.
– Kun mulla on ollut vuodesta 1991 lähtien huskyja, kävin opiskelujen aikana tekemässä aika paljon töitä koirahommissa. Taisi olla kolmas kesä, kun pääsin kesätöihin GTK:lle ja aloin tehdä geologin hommia.
Varsinaisia opintoja Jenni kertoo tehneensä noin 3,5 vuotta ja olleensa sen jälkeen huskyjen kanssa talvet töissä Rovaniemellä ja Napapiirillä ja kesät geologin töissä GTK:lla.

Pitkä kesähuki
– Vuonna 2006 näin yliopiston seinällä lapun, että Northland Exploration Finland on aloittanut tutkimukset Kolarissa. Hakuaika oli kyllä mennyt jo kiinni, mutta soittelin sinne kuitenkin Tero Niiraselle ja kyselin työpaikkaa. Mulla puuttui silloin vielä gradu opinnoista ja ajattelin, että menen kesäksi töihin sinne. Siitä tulikin pitkä kesä, sillä olin Northlandilla kaheksan ja puoli vuotta, Jenni kertoo naureskellen.
Ensin työt sijoittuivat Suomeen ja Kolarin kunnan alueelle, jossa Jenni oli yhtenä tekemässä kallioperän kartoitusta koko kesän sekä avustamassa kairausvalvonnassa. Syksyllä starttasivat Northlandin Ruotsin puolen projektit Stora Sahavaara ja Kaunisvaaran kaivos (Tapuli) Northland Resources AB.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Voimanoston ja penkkipunnerruksen SM-kisat Ylitorniolla

11.2.2016 06:00 Timo Kunnari

Jalkakyykky aloittaa voimanostot.

YLITORNIO – ”Reilut 1000 suoritusta kolmena päivänä useissa sarjoissa, niin miehissä kuin naisissa. Tyytyväinen saa olla”, Aavasaksan Kisan aktiivi ja Suomen Voimanostoliiton puheenjohtaja Tero Hyttinen totesi maanantaina, kun urakka oli onnellisesti ohi.
Koko koneistolle lähti kiitos, eli noin 70 talkoolaiselle, joita ei edes tarvinnut maanitella töihin, vaikka päivät olivat pitkiä ja monelle sananmukaisesti todella raskaita. Heidän lisäkseen kiitokset lähtivät tukijoille ja sponsoreille, joita ilman tällaista tapahtumaa ei voisi edes harkita.
Erikseen tunnustusta sai Ylitornion kunta, joka on ymmärtänyt urheilu- ja kisatapahtumien merkityksen koko paikkakunnalle ja kunnan imagolle. Hyttisen mukaan ajatukset alkavat pikkuhiljaa kääntyä kohti elokuuta 2017, jolloin luvassa ovat vieläkin mittavammat kekkerit, kun paikkakunta on EM-kisojen näyttämönä.
Koneisto alkaa olla kunnossa, ja kunhan mainio estradi Kuntotalolla saataisiin vielä päivitettyä ajanmukaisilla AV-laitteilla, olisi kisojen tulosseuranta myös oikealla mallilla. Suurimpana pullonkaulana Hyttinen näkee paikkakunnan majoituskapasiteetin sekä siihen liittyvien palveluiden vähäisyyden. Kaikesta huolimatta SM-kisat toimivat esikisana ensi vuotta ajatellen.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 2.

Jaa uutinen:  

Vuosisatojen myötä valtio omi lohenkalastuksen itselleen

11.2.2016 06:00 Pasi Romakkaniemi

Monet paikallaolijoista halusivat ostaa tutkimuksen itselleen. Eero Rundgren saa oman kappaleensa tutkija Juha Joonalta.

ROVANIEMI – Arktisen keskuksen tutkija Juha Joonan parivuotisen urakan valmistumista juhlittiin Rovaniemellä tiedekeskus Arktikumin tiloissa. Maa- ja metsätalousministeriön tilaama Tornion-Muonionjoen lohen omistusoikeutta koskeva tutkimus valmistui jo viime syksynä, mutta virallinen julkistamistilaisuus tapahtui tiedekeskus Arktikumin tiloissa viime torstaina.
Juha Joonan tutkimus osoittaa, ettei valtio omista Tornion-Muonionjoen lohta. Tulevaisuuden kalastusjärjestelyt ovat hämärän peitossa.
Kalastus kuuluu vesialueen omistajalle
Joona kertoi tilaisuuden alussa tutkimuksensa taustoista sekä sen ydinkohdista. Hänen mukaansa jo maakuntalakien aikana kalastuksen katsottiin kuuluvan vesialueen omistajalle. Tämä on pääsääntö myös nykyään.
Tästä huolimatta valtion puolesta on lähdetty siitä, että Pohjanlahteen laskevissa suurissa virroissa oikeus lohen ja meritaimenen pyyntiin kuuluu valtiolle myös yksityisellä vesialueella.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 3.

Jaa uutinen:  

Juuret Pellossa, työ maailmalla

11.2.2016 06:00 Pasi Romakkaniemi

Ulkoasiainsihteeri Hanna-Leena Korteniemi vieraili vanhassa opinahjossaan Pellon lukiossa kertomassa oppilaille kansainvälisestä urastaan. Apulaisrehtori Juha Nikka uskoo vierailun rohkaisevan lukion oppilaita näiden jatko-opiskelusuunnitelmissa.

PELLO – ”Siipiä ei voi kasvattaa ilman juuria. Tutki omia juuriasi, arvosta ja rakasta kotiseutuasi ja ennen kaikkea usko unelmiisi, niin ne toteutuvat!”
Hanna-Leena Korteniemen sanat uppoavat hedelmälliseen maaperään. Pellon lukion ja yläkoulun yhdeksännen luokan oppilaat kuuntelevat hievahtamatta kerrontaa, joka polveilee välillä Tornionjoen rantatörmällä, välillä Washingtonissa, Valkoisessa talossa tai Syyriassa, jossa ihmiset elävät sodan keskellä.
Ulkoministeriössä ulkoasiainsihteerinä työskentelevä Korteniemi tekee sanoillaan ja kokemuksillaan maapallosta yhtäkkiä kovin pienen ja tuo sen kriisit sekä maailman vaikutusvaltaiset päättäjät lähelle kuulijoitaan. Niin hän haluaakin tehdä.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 8.

Jaa uutinen:  

Simo Rundgren asetettiin kirkkoherran virkaan Övertorneålla

11.2.2016 06:00 Minna Siilasvuo

Simo Rundgren ja Hans Stiglund seurasivat ristiä Matarengin kirkkoon.

MATARENKI – Viime sunnuntaina Matarengin kirkossa vietettiin harvinaista juhlahetkeä, kun kolarilainen Simo Rundgren asetettiin Övertorneån kirkkoherran virkaan. Kaikkea oli tarjolla yltäkylläisesti: musiikkia, puhetta ja kirkkokansaa. Täydet kirkonpenkit ja runsas ohjelma yllättivät tuoreen kirkkoherran iloisesti.
– Oli hauska kokea tällainen juhla. Täällä on todella elävä seurakunta, Simo Rundgren ihastelee.
Kun kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kent Alanentalo luki Luulajan tuomiokapitulin antaman ja piispan allekirjoittaman virkamääräyksen, ja piispa Hans Stiglund ojensi sen Simo Rundgrenille kädenpuristuksen kera, oli sopimus sinetöity.
Sen jälkeen juhlittiin. Kaikki seurakunnan musiikkiryhmät pääsivät ääneen, samoin yksittäiset muusikot. Seurakunnasta irtosi myös yllättävää seikkailuhenkeä, kun ennakkoon suunnitellut musiikkiesitykset loppuivat kesken kansan jonottaessa ehtoolliselle.
– Kiinnitin huomiota siihen, että kirkossa alettiin laulaa spontaanisti ilman säestystä. Se oli aika poikkeuksellista.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 11.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
keksibanneri
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
kampanjabanneri
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net