Pentti Kumpula lentää Lapin syksystä etelän lämpöön

8.10.2015 06:01 Kari Kaulanen

Pentti Kumpula hänelle niin tärkeässä Kesäniemessä 21. syyskuuta 2015.

MIEKOJÄRVI – Syyskuinen aamupäivä. Vastarannan vaarat ja ruskan värjäämä metsä kuvastuvat peilityynen Miekojärven pinnasta. Pentti Kumpula astuu varovaisin askelin mökkinsä verannalle. Hän puristaa kättä, katsoo silmiin ja toivottaa tervetulleeksi Kesäniemeen.
Menemme sisään. Kahvin tuoksu kertoo, että vieraaseen on varauduttu. Pöydässä on donitseja, piparkakkuja ja Fazerin Sinistä.
Pentti Kumpula on 87-vuotias. Hän muistaa hyvin niin yksityis- kuin työelämäänsä liittyvät tapahtumat. Jos jokin yksityiskohta mietityttää, hän tarkistaa asian muistelmistaan.

Koillismaan poikia
Pentti Kumpula syntyi Kuusamossa Aaro ja Selma Kumpulan esikoisena. Hän jäi myös perheen ainoaksi lapseksi, kun pikkusisko Ebba kuoli keuhkokuumeeseen alle kolmevuotiaana.
Selma Kumpula oli myymälänhoitaja, jonka työpaikan mukana vaihtuivat myös perheen asuinpaikat. Vuodesta 1938 vuoden 1944 elokuuhun hän työskenteli Muhoksella, missä Pentti kävi kansakoulun. Päästyään koulusta vuonna 1941 Pentti sai ylösottajan paikan sahalla, joka sahasi puita puolustusvoimille.
– Olin siis armeijan palveluksessa, mutta en saanut rintamatunnusta, hän toteaa.
Pentin silmiin sattui lehdestä ilmoitus, jolla oululainen Hämälän Sähkö etsi sähköoppilasta. Hän haki paikkaa ja tuli valituksi. Se tarkoitti muuttoa Ouluun sota-aikana syksyllä 1942, 14-vuotiaana.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Inhimillinen hätä koskettaa Anua ja Annaa

8.10.2015 06:00 Kaisu Määttä

Näille tytöille passaa nostaa hattua ja kumartaa: Anu ja Anna Hyttinen, jotka taas seuraavana päivänä ovat lähdössä Tornioon järjestelykeskukseen auttamaan.

YLITORNIO – Etelä-Portimojärvellä Hyttisen tytöt, Anna ja Anu, tulevat koulun jälkeen kotiin, mutta heidän päivänsä voi hyvinkin jatkua vielä ehkäpä 10-tuntisella vapaaehtoistoiminnalla Torniossa. – Hyvin tätä on jaksanut, ei sitä ole edes ajatellut päivien pituutta, vastaa lukion kolmatta luokkaa käyvä Anna.
Tytöt ovat mukana Midnight Divers sukellusseurassa, joka tekee yhteistyötä Vapepan kanssa.
– Reilut pari viikkoa sitten Vapepasta Parkkilan Pentti soitti, että Torniossa tarvitaan apua yritystalolla, jossa turvapaikanhakijat ovat naisia ja perheitä. Mentiin sinne perjantaina ja oltiin se ilta sekä yö ja ihan lauantaipäivään asti. Sitten viime keskiviikkona soitettiin Putaan liikuntahallilta, että siellä tarvitaan apua, ja me mentiin heti samana iltana. Oltiin yö siellä ja lähettiin aamulla neljän aikaan kotia, sitten perjantai-illaksi mentiin, samoin lauantai-illaksi ja sunnuntaina aamusta ja oltiin iltaan saakka, kertoo Anu, joka käy koulua yläasteen viimeisellä luokalla.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 8.

Jaa uutinen:  

Tapio Rautavaara soi pellolaisvoimin

8.10.2015 06:00 Pasi Romakkaniemi

Harry Ylisaukko-oja, Tarja Ylitalo, Seppo Joona ja Tapani Kauppinen tarjosivat kuulijoilleen nautinnollisen parituntisen Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemien laulujen parissa.

PELLO – Niin paljon on aihetta lauluun – voiko osuvammalla kappalevalinnalla laulukonserttia aloittaa? Eikä jatkoakaan voi moittia. Tapio Rautavaara -konsertti Vihreän Pysäkin kahvila-ravintola Grannissa esitteli hengästyttävään tahtiin 27 kappaletta rakastetun laulajan tuotannosta.
Elämän kaikilla osa-alueilla
Kuusi ensimmäistä laulua olivat rakkausteemaan liittyviä, yhdeksän seuraavaa tempaistiin rilluma-rei -tyylillä ja loppuja voi kuvailla Rautavaaran käyntikorteiksi. Ne olivat kaikkien tuntemia, vuosikymmenten patinoimia ja aina niin koskettavan kauniita kappaleita, kuten Päivänsäde ja Menninkäinen sekä Kulkuri ja Joutsen.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 9.

Jaa uutinen:  

Lappi Liigan kiekkokausi käyntiin

8.10.2015 06:00 Jukka Sirkkala


PeKin Red Stars yhdistelmä lähtee tulevaan kauteen osittain uudistuneella miehistöllä. Valmentaja Jouko Seikkulan ja Ilkka Koskelan valmentamaa ryhmää on koottu kesän ja syksyn aikana.
Joukkueessa edellisen kauden runko on edelleen kasassa. Miinuspuolelle tulee merkinnät muun muassa viime kauden kapteeni Vesa Kulluvaaran lopettaessa, Antti Vestola palatessa Et-Pon riveihin ja Tony Hietasen jatkaessa uraansa Sodankylässä. Loukkaantumisongelmien kanssa painineen Kimmo Mäen tulevaisuus on vielä avoin.
Paluumuuttajia punatähtiin ovat sen sijaan Juho Korteniemi ja Juha Vestola ja uusina pelaajina nähdään PeKin juniorimyllyn kasvatit Paavo Huusko ja Tuomas Mäki, jotka nyt totuttelevat edustusjoukkueen vauhtiin. Omia kasvatteja ovat kaksoisedustuksella pelaavat maalivahti Tony Orajärvi ja Ville Waara. Vahvistuksina ja ensi kertaa Red Stars paidan päälle pukivat Antti Rousu (Lämärit) ja Heikki Savolainen (Et-Po).
Joukkue lähtee kauteen maltillisin toivein, sillä siviilipuolen töiden ja opiskelujen vuoksi yhteisten harjoitusten määrä on vielä kovin vaatimaton.
– Pelaajat tulevat tällä hetkellä aina Oulusta, Rovaniemeltä,Torniosta ja Ylitorniolta asti joten emme ole varmasti vielä valmiina kauden avauksessa, pohdiskelee valmentaja Jouko Seikkula.

Lue lisää Tornionlaakso sivulta 12.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net