Markku Antti on sinivalkoinen sisumies

3.9.2015 06:01 Minna Siilasvuo

Markku Antin keittiössä pyörii tällä hetkellä pieni mehutehdas.


PORTIMO – ”Ylitorniolla on hyvä asua. Meillä on lähdevettä ja kultaesiintymiä. Kunnan asiat ovat hyvällä tolalla ja uudistuksia on tulossa erityisesti vanhus-, kehitysvammais- ja perusturvapuolella. Vanhuksista pyritään pitämään huolta viimeiseen saakka”, Markku Antti vakuuttaa ja jatkaa:
– Kunnan ainoa heikkous on se, ettei täällä ole työpaikkoja nuorille eikä oikein vanhemmillekaan. Niihin pitäisi satsata enemmän.
Markku tietää mistä puhuu, sillä oma työ Meän Opiston teknisen työn tuntiopettajana on katkolla monta kertaa vuodessa. Aina kun opistolla on loma, Markku muuttuu opettajasta työttömäksi työnhakijaksi.
– Aika ei kuitenkaan käy pitkäksi kotona. Olen tehnyt puu- ja tuohitöitä koko ikäni, ja omakotitalossa ja pihassa on aina jotakin tekemistä.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Pellon SuPer juhli 30-vuotista taivaltaan

3.9.2015 06:00 Minna Sillasvuo

Anneli Ajanki, Susanna Eeronheimo, Sonja Harri, Marjatta Heikurainen, Outi Kangosjärvi, Raili Lasarov ja Tuija Kettula saivat juhlassa Suomen Perus- ja lähihoitajaliiton hopeisen ansiomerkin.

PELLO – Suomen Perus- ja lähihoitajien liiton Pellon osasto on ollut toiminnassa jo 30 vuoden ajan. Siinä on ehdottomasti aihetta juhlaan, vaikka työn luonteesta johtuen moni juhlaan kutsuttu viettikin juhlahetkeä työpaikalla ja varmaan yhtä moni lähti töihin suoraan juhlaillalliselta.
Teatteri Meän Suota viritti juhlaväen sopivaan tunnelmaan pienoisnäytelmällä, jossa esiintyi tietysti oikea supernainen: lähihoitaja, joka talutti näytelmän päätteeksi näyttelijät nukkumaan.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivu 9.

Jaa uutinen:  

Övertorneålla tehtiin kielityötä tulevaisuuden hyväksi

3.9.2015 06:00 Heidi Rannisto-Jolma

Asiantuntijat yhteiskuvassa: Emil Kieri (MetNuoret), Lennart Rohdin, Eva Törmä (MetNuoret), Kaisa Syrjänen Schaal (Uppsalan kirkkokanslia), Andreas Ali Jonasson, Leena Huss (Uppsalan yliopisto), Henrik Barruk (Kanaanstiftelse, Ruotsi).

MATARENKI – Saattaisiko kielikonferenssin nimen – Mie olen minun kieli – ymmärtää niin, että minuus syntyy ja välittyy kielen kautta? Cogito ergo sum – ajattelen, siis olen (olemassa).
Descartesilaisen ajattelun kulmakivenä tässä lauseessa on ajattelu. Kieli on ajattelun keskeinen väline. Ilman äidin- tai isänkieltä olemme vähän hukassa.

Kehtaatko kertoa?
Naapurimaassamme on vähintään 700 000 vähemmistötaustaista asukasta. Se tarkoittaa käytännössä noin joka kymmenettä asukasta. Ruotsi on valtiona tehnyt uraauurtavaa työtä vähemmistöjensä hyväksi, sen todistavat monet viime vuosien lait. Vuonna 2009 saatiin kielilaki ja laki kansallisista vähemmistöistä. Näitä ovat juutalaiset, romanit, saamelaiset, ruotsinsuomalaiset ja tornionlaaksolaiset. Vähemmistöillä on sama kotiseutuoikeus Ruotsiin kuin valtaväestönkin jäsenillä.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivu 7.

Jaa uutinen:  

Kansani laulut julki kappelissa

3.9.2015 00:00 Kari Kaulanen


ÄKÄSLOMPOLO – ”Mitä kertoisin maasta, joka on kuin runo?” nuori Emilia Tolonen aloitti. ”Mitä laulaisin kansasta, joka syntyi suksen kantapäälle?” kuoro jatkoi. Näin alkoi Kansani laulut -levyn julkistuskonsertti Pyhän Laurin kappelissa viime sunnuntaina.
Konsertin juonsi Pieni kansani laulu -musiikkinäytelmätrilogian ohjaaja Hannu Friman.
– Hankkeen alkuperäisenä tavoitteena oli toteuttaa yksi kuorokonsertti, jossa lauletaan menneisyyden ammateista ja elämäntavoista, Friman sanoi.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivu 8.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net