Ruotsin puolen sisarlehti Vår Tornedal alkaa elokuussa

26.7.2014 21:04

 

Tornionlaakson Kustannus Oy laajenee elokuusta alkaen Ruotsin puolelle Övertorneålle kun Meän Tornionlaakson sisarlehti Vår Tornedal aloittaa. Vår Tornedalista tulee tilauspohjainen paikallinen uutislehti.

Matarengin markkinoilla esitellyn "Vårkkarin" näytelehti on nyt luettavissa netistä, alla ilmaislinkki näköislehteen.

Vår Tornedal on kolmekielinen lehti jossa käytetään ruotsia, suomea ja meänkieltä. Toivomme ehdotuksia ja juttuvinkkejä tulevien lehtien sisällöksi, sekä tietenkin palautetta lehdestä. Kommentteja voi antaa sähköpostitse pia.loman@tornionlaakso.net, soittamalla tai facebookin kautta viestinä ja kommenttina facebook.com/meantornionlaakso.

Tästä lehteen:

Vår Tornedal -näköislehti

Jaa uutinen:  

Aila hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti

24.7.2014 06:01 Pia Loman

Aila ja Bosse Karinengårdin portailla. Historiallisesti merkittävässä talossa on Hallqvistien aikana kuvattu kaksi elokuvaa, joista toinen kertoi Aila Meriluodon elämästä.

HEDENÄSET – 1840-luvulta peräisin oleva Karinengården on upea vanha maalaistalo Hedenäsetissä. Entistä maalaistaloa isännöi 1900-luvun alussa kuuluisa luunkorjaaja Axel Karinen, jonka luona käytiin hoidoissa myös Suomen puolelta.
Sota-aikana talo oli armeijan käytössä. Siitä 100 metrin päässä oli pieni tullitalo. Vanha tullitie kulki Suomesta Ruotsiin juuri Karinengårdenin kohdalla. Nykyään taloa isännöivät Aila Jaako-Hallqvist ja Bosse Hallqvist.

Hiihtävä apuhoitaja
Ylitornion Kaulirannasta kotoisin oleva Aila syntyi vuonna 1957. 11-lapsisen perheen äiti piti huolta pienestä maatilasta, ja sodan aikana Kannaksella autonkuljettajana olleella isällä oli autonasennusyritys. Isä eli 86-vuotiaaksi.
– Hän oli moderni isä, ruukasi sanoa, että tässä maailmassa täytyy sanoa oma mielipide. Isä kyseli kuulumisia aina loppuun asti. Meillä lapsilla oli kuitenkin sopiva kuri – eihän siitä muuten mitään ois tullu. Äiti piti huolta käytännöllisistä asioista, laittoi ruokaa ja hoiti kotia, Aila muistelee vanhempiaan.
Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen vuonna 1976 muutama kaulirantalainen lähti töihin Ruotsiin.
– Täällä ei ollut töitä. Miekin kävin kysymässä Matarengista työnvälitystoimistossa tarvitaanko Ruotsissa työntekijöitä. Tarvittiin, ja niin sitten lähdin junalla, Aila muistelee.
Kiskot veivät Ailan Tukholmaan ja Nackan sairaalaan.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Lohikuolemien syy vielä arvoitus

24.7.2014 06:00 Pasi Romakkaniemi

Väylään on tälle kesälle noussut jo yli 90 000 lohta, ja juhannuksen jälkeinen aika oli kalamiehille riemukas. Käsittämättömät kalakuolemat heittävät nyt varjon hienon lohikesän ylle.

TORNIONLAAKSO – Väylän lohikuolemien syy on edelleen arvoitus. Lapin Ely-keskuksen kalatalousasiantuntija Kare Koivisto kertoo, että Elintarviketurvallisuuskeskus Eviraan lähetetyistä näytteistä saadaan tulokset aikaisintaan tämän viikon perjantaina, mahdollisesti vasta ensi viikon alkupuolella. Mahdollisista jatkotoimenpiteistä päätetään tulosten selvittyä.
Väylän rantavesistä on löydetty arvioiden mukaan useita satoja kuolleita lohia. Näytteille tehdään bakteeri- ja virusperäisten tautien tutkimuksia ja pyritään näin löytämään syy kuolemiin. Eniten epäilyksiä aiheuttanut tauti, vesihome, on jo saatu suljettua pois.
Tutkijoiden mukaan kuolemien taustalla saattaa olla monen tekijän yhteissumma, eikä pienimpänä niistä ennätyslämmin vesi, mikä ei tämän hetken sääennusteiden mukaan lähipäivinä ole ainakaan jäähtymässä.

Jaa uutinen:  

Meänmaan flakupäivä toi esiin alueen identiteettiä

24.7.2014 06:00 Pia Loman ja Einari Rautio

Meänmaan lippu nostettiin salkoon.

TORNIONLAAKSO – Ympäri Meänmaata nostettiin liput salkoihin 15.7. alueen identiteetin ja yhtenäisyyden kunniaksi. Meänmaan idän ja lännen puolen yhteisen kansanjuhlan virallinen lipunnosto tapahtui Matarengissa. Flakupäivää vietettiin kahdeksatta kertaa.
– Meänmaan lippu, jossa on keltainen, valkoinen ja sininen, kertoo väylän vaikutuksesta. Keltainen on Ruotsin puoli ja sininen Suomen puoli, mutta joka vuosi kun Väylä jäätyy, siittä tulee valkoinen joka yhistää jaetun kansan, kertoi Meänmaan kirjakielen isä Bengt Pohjanen.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 8.

Jaa uutinen:  

Emomehiläisen kasvatus on kärsivällisten työtä

24.7.2014 06:00 Kari Kaulanen

Elsa Huhtanen tekee toukansiirtoa. Se vaatii tarkkaa näköä, sillä toukat ovat todella pieniä.

KALLIVAARA – Elsa Huhtanen avaa styrox-laatikon kannen. Sen alta paljastuu satoja, ei, vaan tuhansia mehiläisiä. Ne on kerätty Huhtasten eri paikoissa sijaitsevista pesistä.
Irene Huhtasella on läpinäkyvä, noin jugurttipurkin kokoinen kippo, jonka hän kooppaa täyteen mehiläisiä, kuin marjoja ämpäristä. Hän tyhjentää kipon – noin puolitoista desilitraa eli kolmisensataa mehiläistä – pieneen, niin sanottuun parituspesään.
Sen jälkeen Niilo Huhtanen, joka ei edelleenkään ole pukeutunut suojatamineisiin kuten naisväki, asettaa pesässä kahden kehän välissä olevaan reikään pienessä pidikkeessä olevan emokennokupin.
Pesässä on myös kaksi astiaa, joissa on ruokaa ja sen päällä kevyttä lekasoraa. Ruualla pesään laitetut työläismehiläiset ruokkivat kennosta kuoriutuvaa emoa.
Ennen kuin tähän pisteeseen on päästy, on kulunut jo pari viikkoa siitä, kun kaikki alkoi.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 9.

Jaa uutinen:  

Suojalkapallon MM-hopeaa tuotiin Ylitorniolle

24.7.2014 06:00 Karolina Ajanki

Happy Chickens kannustavat toisiaan voittoon.

HYRYNSALMI – Ylitorniolaisjoukkueet Happy Chickens ja HC Kukot voittivat hopeaa Suopotkupallon MM-kisoissa Hyrynsalmen Vuorisuolla.
Erikoinen suomalaisurheilutapahtuma veti jälleen alan harrastajat koolle. Suopotkupallon MM-kisa keräsi yli 300 joukkuetta ja 5000 pelaajaa Vuorisuolle.
Myös ulkomailta tultiin hakemaan MM-titteleitä. Muun muassa Skotlanti, Saksa, Venäjä, Islanti ja Espanja olivat edustettuna kisoissa.
Happy Chickens kisasi naisten harrastesarjassa ja HC Kukot miesten kilpasarjassa. Molemmat joukkueet hävisivät MM-finaalin vasta rangaistuspotkukilpailussa.
Hopeamitalisteja ajaa fyysisen lajin pariin hillitön voitontahto, mukava porukka ja hyvä meininki. Suo pelialustana kysyy kuntoa ja hyvähermoisia kavereita. Onneksi hopeamitalisteilta ei puutu kumpaakaan.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 13.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
tornedal
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net