Kalevalaisen jäsenkorjauksen kisälli kehittää käsialaansa

26.2.2015 06:01 Karolina Ajanki

Ylitorniolainen Pentti Mäkikyrö opiskelee kalevalaista jäsenkorjausta kolmatta vuotta.

YLITORNIO – Kipuun ei totu eikä kipua voi vertailla, uutisoi Pohjolan Sanomat.
Pentti Mäkikyrölle kipu merkitsi uutta käännettä. Kalevalaisen jäsenkorjauksen kisälli juo päiväkahvia keittiössään ennen töihin lähtöä. Omakotitalon yksi huone on järjestelty hoitotilaksi. Seinällä roikkuu ihmisen anatomiaa kuvaavia julisteita. Hoitopöytä on keskellä lattiaa. Ikkunalla keinuu unisieppari ja pöydällä on pienoiskipsivalu selkärangasta.
Mäkikyrö kulkee töissä Outokummun terästehtaalla. Vuonna 2013 hän alkoi opiskella työn ohessa kalevalaista jäsenkorjausta.

Potilaasta tuli oppilas
Mäkikyrö epäilee, että ehkä kyse on kutsumuksesta.
– Mulla on aina ollut mielenkiintoa tälle alalle. Ihmisen anatomia ja fysiologia ovat niin kauhean mielenkiintoisia.
Valinta kalevalaiseen jäsenkorjaukseen tapahtui sattuman kautta. Hiihtoa ja juoksua harrastava Mäkikyrö alkoi kärsiä polvivaivoista. Puolimaratonille treenatessaan hän söi kipulääkkeitä, mutta polvi ei kestänyt. Mäkikyrö kävi fysikaalisissa ultraäänihoidoissa, mutta toivottua tulosta ei syntynyt. Kipu säilyi, samoin turvotus.
Lääke löytyi kalevaisesta jäsenkorjauksesta.
– Yhden käsittelyn jälkeen polvi alkoi pelaamaan. Kivut katosivat. Polvi oireili, mutta syy oli nilkan virheasennossa.
Nyt Mäkikyrö on hoitajansa, kalevalaisen jäsenkorjausmestarin Anne-Maj Lassilan oppilas.
– Juoksin myös Levin puolimaratonin sinä syksynä.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Kuka myy jatkossa lohiluvat?

26.2.2015 06:00 Pasi Romakkaniemi

Väylälle riittää jatkossakin lohestajia. Luvanmyynti tulee kuitenkin menemään uusiksi.

PELLO – Kuka myy jatkossa lohestusluvan Väylään, mille alueelle ja millä hinnalla? Tämä asia keskustelutti Pelloon kokoontunutta Tornio-Muoniojoen-Könkämäenon viehekalastuksen yhteislupa-alueen vuosikokousväkeä.
Ennakkotiedot Lapin yliopiston tutkija Juha Joonan tutkimuksesta kertovat, että valtion omistusoikeudelle Väylän loheen ei löydy oikeusperusteita, vaan lohi kuuluisi vesialueen omistajalle, käytännössä kalastuskunnille. Yhteisluvan vuosikokousedustajat pohtivatkin nyt, mitä tämä käytännössä tulee merkitsemään luvanmyynnille. Samanaikaisesti kuitenkin painotettiin sitä, että nykyisen sopimuksen mukaan luvanmyynti jatkuisi ennallaan ainakin ensi kesän ajan.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 11.

Jaa uutinen:  

Pulpetti ja luokka eivät ole ainoat paikat oppimiseen

26.2.2015 06:00 Pasi Romakkaniemi

Joni Siivola, Venla Rautio ja Emma Malila koettavat selvitä autiolla saarella. Saarella-pelissä pärjääminen vaatii yhteistyötä.

PELLO – Lapset oppivat nykypäivänä monella tavalla ja monesta eri lähteestä. Oppikirja on vain yksi näistä lähteistä, eikä opetuksessa enää kovinkaan merkittävässä roolissa. Siitä olisikin päästävä pois ja hyödynnettävä voimakkaammin vaikka lähiympäristöä, nettiä, oppilaiden vanhempia...
Tutkijatohtori Marjaana Kangas vie sananmukaisesti koulua kaikkialle. Onhan hän yksi Helsingin Yliopiston Koulu kaikkialla -hankkeen työntekijöistä.

Täydennyskoulutusta
Viisivuotisen hankkeen aikana on tutkittu erilaisia oppimismuotoja ja -tapoja. Yksi osa hankkeesta on opettajien täydennyskoulutus, joka kulkee oppimisfestivaalit-nimellä. Siinä tarjotaan opettajille täydennyskoulutusta mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Tämä tarkoittaa sitä, että kouluttaja tulee itse koululle, ja näin säästetään esimerkiksi sijaiskustannuksissa.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 24.

Jaa uutinen:  

Jokilaakso avautuu hiihtäen

26.2.2015 06:00 Karolina Ajanki ja Anja Tervaniemi

Eholammelta löytyy partiolaisten ylläpitämä latukahvila keväisin.

YLITORNIO – Ylitornion hiihtoladuilla maisemat vaihtelevat jokilaaksosta korpimaisemiin.
Ainiovaara on listattu Lapin kahdeksanneksi parhaaksi hiihtokohteeksi yourlapland.com -sivuston teettämässä gallupissa.
Listasimme Ylitornion hiihtoladut  hiihtolomalaisia helpottaaksemme. Tutun reitin sijasta kannattaa kokeilla uusiakin uria. Kotikunta saattaa avautua uudesta kulmasta.
Lähde: Aavasaksan Lappi -sivusto


Lue lisää Tornionlaakson sivulta 13.

Jaa uutinen:  

Valokuitu on tätä päivää

26.2.2015 06:00 Kari Kaulanen

YLITORNIO  –  Ylitornion kunta pyysi aikanaan tarjousta valokuidun rakentamisesta sekä Raanujärventien että Muurolantien vaikutuspiirissä asuville. Ainoa tarjoaja oli Sonera ja sekin teki tarjouksen vain Raanujärventien suuntaan.
Nyt on selvinnyt, että Viestintävirasto on merkinnyt koko Muurolantien markkinaehtoiseksi alueeksi, mitä se ei tietenkään harvaan asuttuna voi olla.
Ylitornion kunnan yritysneuvoja Markku Norrena sanoo, että kunta on ilmoittanut Lapin liitolle kiinnostuksensa olla mukana Muurolantien osalta seuraavassa julkisen tuen hakukierroksessa, sillä tarkoitukseen varattua EU-rahaa on vielä käyttämättä.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 6.

 

Jaa uutinen:  

Ystävät tärkeä voimavara Pellosta hyvät juuret maailmalle

19.2.2015 06:01 Pasi Romakkaniemi

Linda Ylisirkka, Mona Feodoroff, Erika Syväniemi ja Elina Tolppi valmistautuvat lähtemään maailmalle.


PELLO – Takana 12 kouluvuotta. Yhdeksän niistä peruskoulussa ja lähes kolme lukiossa. Edessä jatko-opiskelua, muuttoja, työelämä, perheen perustaminen... Mitä jännittävä ja hivenen pelottavaakin tulevaisuus pitää sisällään, siitä ei onneksi kukaan meistä tiedä mitään.
Ystävyys on kuitenkin asia, jonka toivoo jatkossakin kestävän ja pysyvän. Sen tietävät Pellon lukion abiturientit Erika Syväniemi, Elina Tolppi, Mona Feodoroff sekä Linda Ylisirkka.
 Neljän tytön kopla on tuttu näky Pellon koulukeskuksessa. Ja mukava näky onkin, sillä tytöillä tuntuu lähes aina olevan hauskaa keskenään, ainakin naurunkikatuksesta päätellen. Eivätkä tytöt sitä kiistä itsekään.
– Meillä on kivaa keskenämme. Tykkäämme samanlaisista asioista, meillä on samanlainen huumorintaju ja kun ainevalinnatkin lukiossa ovat pitkälti samoja, olemme paljon yhdessä ja viihdymme porukassa, tytöt vakuuttavat.
– Olemme myös vapaa-ajalla paljon tekemisissä toistemme kanssa, mutta nyt kun ylioppilaskirjoitukset ovat käynnistyneet, ei sitä vapaa-aikaa niin paljoa ole.

Opiskelua yhdessä
Yksi tyttöjen yhteinen asia vapaa-ajalla on liikuntaharrastus. Kansalaisopiston liikuntaryhmä kokoaa kaikki yhteen. Tänä vuonna se tarkoittaa Piloxingia, viime vuonna kahvakuulaa.
On ystävyydestä apua myös ylioppilaskirjoituksiin valmistauduttaessa. Elina hallitsee matematiikan salat, ja auttaa muita tyttöja siinä. Monalle ruotsin kieli on tuttu jo Ruotsin Pellossa olevan asuinpaikankin ansiosta, joten toisessa kotimaisessa kielessä on hänen taitonsa muiden tukena. Psykologia on kaikille yhteinen oppiaine ja kiinnostuksen kohde, joten sitä voi lukea vaikka koko porukka yhdessä.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Norpat seikkailivat Isolla Valliriutalla

19.2.2015 00:00 Karolina Ajanki

Vilma ja Tuukka päättivät Norpparallin vesiliukumäkeen, joka tapahtuman luonteen mukaisesti olikin Australian pyhä Uluru-vuori.

MATARENKI – Midnight Divers ry:n perinteinen Norpparalli pidettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran tapahtumaluontoisesti.
Rallin aihe, Down Under ja Suuri Valliriutta, siivittivät lapset tarunhohtoiseen seikkailuun.
Aihe oli lapsille uusi ja he tempautuivat tehtäväradalle jännittyneinä. Rata kierrettiin pareittain kahdessa ikäsarjassa.
Eksoottiset eläimet, tieto Australian luonnosta ja alkuperäiskansa aborginaaleista kuuluivat juoneen.
Kilpailuosuuden poisjäänti ei vähentänyt osallistujien intoa. Lapsista välittyi silminnähtävä ilo.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivulta 13.

Jaa uutinen:  

Vanhat kansainvälisissä tunnelmissa

15.2.2015 00:00 Karolina Ajanki

YLITORNIO – Vanhojen tanssit Ylitorniolla nostattivat tunteet kattoon. Teemana oli All around the world. Tanssien ympärille dramatisoidussa näytelmässä esiintyivät vanhojen karrikoimat julkisuuden henkilöt kuten Alexander Stubb, Päivi Räsänen, Elastinen ja Teemu Selänne.
Tanssiesityksen aikana matkattiin Ruotsin laivalta Saksan kautta Amerikkaan ja Venäjälle. Vanhat tanssivat 1920-luvun Salty Dog Ragin, hidasta valssia ja masurkkaa. Venäläinen troikka toi villiä menoa, samoin vanhojen oma tanssi, jossa yhdisteltiin nykytanssiliikkeitä. Sen musiikkina toimi vanhojen oma miksaus.
Lopulta draamassa päädyttiin lähtöpisteeseen Ylitorniolle.
Esitys päättyi tanssiaisten tyyliin wienervalssiin. Sen jälkeen parketille pääsivät läheiset vanhojen tanssitettaviksi.
Ylitornion yhteislukion toisen vuosikurssin oppilaat harjoittelivat tansseja kahdesti viikossa yhden jakson ajan.
Vanhojen tansseihin osallistui tänä vuonna 25 oppilasta, joista tyttöjä oli 15.
Aiemmin päivällä oli tanssittu pienryhmissä Ylitornion päiväkodilla, palvelutalolla, Lantonvainiolla, lukiolla ja Övertorneålla. (KA)

Katso pukuloistoa torstain lehdestä

Jaa uutinen:  

Penkkaritunnelmia Ylitorniolta

12.2.2015 18:40 Meän Tornionlaakso

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net