Jonna Vallo tekee ruokaa rakkaudella

21.9.2017 06:01 Kaisu Määttä

”Isovanhemmat ovat tärkeitä, piipahan mummoloissa aina kun voin. Kavereitten kanssa vietetty aika on tärkeää, samoin sisarusteni Valtterin ja Hennin kanssa. Myös äidin kanssa käyn hiihtämässä ja patikoimassa”, Jonna Vallo kertoo.

YLITORNIO – Ylitorniolainen Jonna Vallo hymyilee säteilevästi Lounaskahvila Rautapannun tiloissa LP Lakkapäällä. Hän kertoo valmistuneensa vuonna 2013 kokiksi Ammattiopisto Lappiasta Torniossa ja jatkaneensa sen jälkeen vielä tarjoilijaopintoja, jotka hän kävi vuodessa.

– Virallisesti olen ravintolakokki, siinä oli suurtalouspuoli samassa. Lisäksi olen tarjoilija. Opinnoissa käytiin myös baaripuolen tarjoilijan työ, baarikurssi, ja sen kautta on vastaavan paperit, Jonna selittää.

Kun hän valmistui tarjoilijaksi, hän lähti töihin Rovaniemelle ja oli siellä vuoden kokkina isänsä Kari Vallon pyörittämällä Teboililla.

– Mutta mie en viihtyny Rovaniemellä, vaan tulin tänne takaisin ja menin töihin Kievariin, jälleen kokiksi. Sitten hain taas kouluun ja pääsin Hieroja-Akatemiaan, joka on yksityinen koulu Oulussa. Nyt mulla on jo hierojan paperit, mutta vielä kolme näyttöä pitää tehdä, jotta saan viralliset koulutetun hierojan paperit.

– Olin aluksi Ouluun mentyäni sitä mieltä, että mie asetun sinne, mutta sitten tammikuusta lähtien olen ollut viikonloppuisin extraajana täällä Supermarketilla. Samoin olen tehnyt hommia Kievarissa baarimikkona jo Ollilan Helenan aikana, mutta myös nykyisten omistajien aikana.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Hätäensiaputaidoilla tehdään sankareita

21.9.2017 06:00 Minna Siilasvuo

SPR:n kouluttaja Tiia Karppinen näyttää, millaiseen asentoon tajuton ihminen käännetään, kun hengitystiet on avattu ja hengitys tarkistettu.

PELLO – Mitä pitää tehdä, kun näkee tajuttoman ihmisen? Useimmat soittavat hätänumeroon, kuten pitääkin, mutta pahimmassa tapauksessa tajuton potilas ehtii menehtyä ennen avun tuloa. Olisi siis hyvä osata antaa ensiapua tajuttomalle.

– Tajuttoman ensiapu on henkeäpelastava toimenpide, joka kaikkien kannattaisi osata, SPR:n kouluttaja Tiia Karppinen kertoi Pellon pelastuslaitoksella järjestetyssä Sankarikoulutuksessa.

Koulutukseen osallistuneet kymmenkunta tulevaa sankaria saivat kuulla myös, mitä tajuttomalle pitää tehdä: herätä, soita 112, avaa hengitystiet, tarkista hengitys ja käännä kyljelleen. Siinä se on, pähkinänkuoressa. Jo näillä toimenpiteillä voidaan pelastaa tajuttoman ihmisen henki.

– Kun ihminen on tajuton, hän on täysin rento. Silloin kieli painuu kurkkuun, ja ellei asentoa korjata, potilas tukehtuu.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 2.

Jaa uutinen:  

Päiväkodissa panostetaan lämpimään vuorovaikutukseen

21.9.2017 06:00 Anna-Maria Vainionpää

Jolmantien päiväkodin ensimmäisessä ryhmäkuvassa vuodelta 1977–1978 olleet päiväkotiapulaiset ovat edelleen työssä: Anita Sirkka (Marjeta), Eija Mäkelä (Kallo), Eija Kangas (Syväjärvi) ja Raija Mäki (Koskenniemi).

PELLO – Mussukat, Pirpanat ja Vekkulit – siinä kolme päiväkotiryhmää, joissa pienet pellolaiset ovat kasvaneet koululaisiksi jo neljän vuosikymmenen ajan. Kasvatuksen ympärillä ovat puhaltaneet monenlaiset tuulet, mutta lapsen hyvinvointi ja turvallisuus ovat aina olleet toiminnan keskiössä.

Tänään lapsen päiväkodista ammentama kokemus on toimiva osa edessä aukeavaa koulupolkua.
Pellolaisten lasten hyväksi

Päiväkoti avasi ovensa 12. elokuuta 1977. Ensimmäinen toimirakennus sijaitsi Jolmantiellä. Nykyiselle paikalle alakoulun yhteyteen päiväkoti muutti vuonna 2009. Kun uusi koulukeskus valmistuu loppuvuodesta 2019, päiväkotikin saa uudet tilat sen yhteydestä. Lapsiluku on kääntynyt nousuun viime vuosikymmenen notkahduksen jälkeen.

– Perhepäivähoidon osuus pienentyy. Vanhemmat hakevat lapsilleen hoitopaikan päiväkodista. Syynä tähän ovat usein joustavat hoitoajat, eikä tarvetta varahoitopaikkaan ole. Vanhemmat arvostavat yhtä pysyvää paikkaa, varhaiskasvatuksen esimies, erityislastentarhaopettaja Kaisu Rautio kertoo.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 8.

Jaa uutinen:  

Sture Torikan suurteos kertoo vuoden 1617 tapahtumista

21.9.2017 06:00 Kaisu Määttä

Sture Torikka kertomassa kirjastaan.

ÖVERTORNEÅ – Viime viikolla julkaistiin Mataringin kansankorkeakoululla sekä sisältönsä että sivumääränsä puolesta todella erikoislaatuinen teos. Se oli luulajalaisen tutkijan, Sture Torikan ruotsinkielinen 1617 – Övertorneå storsocken under en dramatisk tid.

Tilaisuuden aluksi kunnanneuvos Tomas Mörtberg kertoi Tornionlaakson kansankorkeakoulun tukemasta yhteistyöhankkeesta, josta julkaistiin jo heinäkuussa Petter Antin tekemä kirja Särkilahden kappelista.

– Ruotsin valtionarkistosta löytyi jo sen hankkeen aikana tieto, että Tornionjoen tuhoisa kevättulva olikin vuonna 1617 eikä kesällä 1615, kuten minäkin olen aikaisemmin koulussa oppinut, Mörtberg totesi.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 8.

Jaa uutinen:  

Et-Po ja PeKi samassa sarjassa

21.9.2017 06:00 Timo Kunnari


TORNIONLAAKSO – Ainakin Ylitorniolla ehdittiin laskea kiekkoväen lippu puolitankoon, kun kymmeniä vuosia Lapin ja Pohjoisen alueen kaukaloita niin kalottiliigassa, kakkosdivarissa kuin Suomi-sarjassakin tahkonnut Et-Po joutui luopumaan sarjapaikastaan elokuun lopulla.

Aina sarjoissaan joko hienosti tai ainakin hyvin menestyneellä porukalla oli totinen paikka, kun pelaajalistaa ei saatu riittävän kattavaksi määräaikaan mennessä ja kiekkohanskat oli lyötävä jäähän. Pelaajien yhdessä tekemä päätös ei todellakaan ollut helppo, mutta toisaalta sarjaan ei ollut mielekästä lähteä jo valmiiksi altavastaajana.

Harrastesarjoissa, joita ovat niin kakkosdivari kuin Suomi-sarjakin, tuntuu olevan muuallakin vaikeuksia joukkueiden kasaamisessa. Lapin edellisen kauden viidestä joukkueesta tällä kaudella jatkaa ainoastaan kaksi. Kaupunkipaikoistakin Kemi ja Kemijärvi ovat yllättäen sivussa.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 13.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
Raitti 300x250
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net