Musiikki liikuttaa Tarja ja Tuomo Ylitaloa

28.4.2016 06:01 Minna Siilasvuo

Harmi, ettei tässä kuvassa ole ääni mukana, sillä kymmeniä vuosia yhdessä esiintyneet Tarja ja Tuomo Ylitalo soittavat ensimmäistä kertaa yhdessä.

PELLO – Tanssikansan ja muittenkin musiikin ystävien tuntema harmonikkamestari Tuomo Ylitalo tarttui kotonaan haitariin jo kahdeksan, yhdeksänvuotiaana. Poika näkyi jo juuri ja juuri soittimen takaa, mutta omat voimat eivät vielä riittäneet palkeitten venyttelyyn. Onneksi isosisko Helena auttoi.

– Opettelin soittamaan korvakuulolta. Isä soitti haitaria, mutta ei siihen aikaan annettu soitonopetusta. Vikatteen käyttöä opetettiin kyllä!

Vuoteen 1969 mennessä Tuomo pärjäsi haitareineen jo ilman isonsiskon apua. Tornion ammattikoulussa oli nykytermein ilmaistuna paljon hyvää, musiikillista pöhinää, johon sekaantui kauaskantoisella tavalla myös eräs pellolainen sähköasentajaopiskelija...

– Siellä oli kaikenlaista iltatoimintaa, bänditouhuakin, Tuomo muistelee.
Sana soittotaitoisesta ja -haluisesta nuorukaisesta oli kiirinyt koulua kauemmaksi, ja niin Tuomo sai kulkea viikonloppuisin keikoilla jo opiskeluaikana. Myös oma bändi, Intro, perustettiin jo vuonna 1969.

– Hain opintolainan pankista ja ei muutako suorinta tietä musiikkiliikkeeseen ostamaan äänentoistolaitteet, Tuomo naureskelee.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Kevätkonsertti täytti ODL:n juhlasalin

28.4.2016 06:00 Kaisu Määttä

Salla ja Sanni Kunnari lauloivat ”Kuusi kuuta ja Saturnuksen renkaat”

YLITORNIO – ODL:n Ylitornion toimipisteen juhlasali pursuili ääriään myöten täynnä musiikinnälkäistä väkeä, kun alkamassa oli kuorojen ja solistien Kevätkonsertti, jonka musiikillisena johtajana oli tuttuun tapaan Jorma Tuokko.

Konsertin ensimmäinen puolisko alkoi yhteislauluna lauletulla Suvivalssilla, jossa kaikki kuorot olivat laulattamassa yleisöä. Sitten esiintyi Solistiryhmä sekä solisteja, joissa oli mukana laulunopiskelijoita myös Torniosta.

Solistiryhmän esittämän potpurin jälkeen Marjatta Trast lauloi ensin yksin Jokaiselle joku on kai rakkain, ja sen jälkeen yhdessa Matti Hulkkosen kanssa Oskar Merikannon Onnelliset. Yleisön antamat suosionosoitukset ja onnentoivotukset olivat lämpimät.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 11. Maksulliseen näköislehteen tästä.

Jaa uutinen:  

Pello avasi Tornionlaakson reitin sähköautoille

28.4.2016 06:00 Pasi Romakkaniemi

Sähköautojen latauspisteen avajaiset keräsivät ihmiset Vihreän Pysäkin pihalle. Tarjolla oli koeajoa sekä kattavaa tietoa sähköautoilusta.

PELLO – Pellon Vihreälle Pysäkille perustettu sähköautojen latauspiste avaa sähkön voimalla toimiville autoille tien Välimereltä Jäämerelle. Sillä on siten valtava symbolinen merkitys. Tämä todettiin viikko sitten latauspisteen avajaisissa monen puhujan voimin.

Toki latauspisteellä on muukin symbolinen merkitys jo paikan valinnan suhteen: Se on osa Vihreän Pysäkin uudistusten sarjaa, jossa paikkaa brändätään muun muassa ekologisuudella ja vihreydellä.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 16. Maksulliseen näköislehteen tästä.

Jaa uutinen:  

Veteraani Pekka Pieti:”Ei ne tapahtumat unohu koskaan”

28.4.2016 06:00 Kaisu Määttä

Pekka Pietin muisti on säilynyt kirkkaana, joten pörsinkantolupakin on vielä hallussa.

PEKANPÄÄ – Ylitornion Pekanpäässä asuva 96-vuotias Pekka Pieti tuumaa, että se yksi reissu oli niin rankka, että ihan tuntuu ittestäkin kummalta, että on näin kauan saanut elää.

– Mutta tässä mie vain olen ja vielä mulla on pörsinkantolupaki itelläni, hän naureskelee.
Hän ei ole koskaan ajanut autoa, mutta traktoria kyllä ja sitä varten ajokortti uusittiin puolitoista vuotta sitten – ja vielä peräti viideksi vuodeksi.

– Kylästelemässä saatan käyvä traktorilla ja olen mie käyny kirkonkylälä kauppa-asioilaki. Viime syksynäki kävin, mutta oli niin huono se tie sen remontin takia, tuntu ettei kengätkään pysy jaloissa. Oli niin tyly ajjaa, että aattelin etten mene ennenko tie on valmis, Pieti sanoo.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 20. Maksulliseen näköislehteen tästä.

Jaa uutinen:  

Ylitorniolla juhlittiin veteraaneja lauluin ja mitalein

28.4.2016 06:00 Minna Siilasvuo

 

Reeta Laitinen ja Erkki Törmänen laskivat seppeleen sotaanlähdön muistomerkille.

YLITORNIO – ”Oi kallis Suomenmaa, sun koskiesi kuohua ja honkiesi huminaa, suo mun kuunnella kunnes hetki lähtöni lyö” Ylitornion Mieslaulajat aloittivat kansallisen veteraanipäivän juhlan Hanna-Maria Koivumaan johdolla.

Sotaanlähdön muistomerkin luo kokoontunut juhlaväki todisti seppeleenlaskua ennen kirkkoherra Matti Salmisen toimittamaa hartautta, jonka päätti yhdessä veisattu virsi 577 Sun kätes, Herra, voimakkaan.

Rehtori Liisa Ukkola toivotti vieraat tervetulleiksi Diakoniaopiston ruokasaliin katetulle lounaalle ja sen jälkeiseen juhlatilaisuuteen.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 20. Maksulliseen näköislehteen tästä.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
kampanjabanneri
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net