Raino Kallo on tuhansien tarinoiden mies

1.2.2018 06:00 Anna-Maria Vainionpää

 

Täs siul ol sellane. Monitoimimies, tarinaniskijä Raino Kallo.

ROVANPÄÄ – Tuntemattoman sotilaan Rokka kehui, että ”mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä, täs siul on sellane”. Kallon Rainosta voisi todeta samalla viisiin, että kuka tarvitsee hyvää tarinankertojaa, kas siinäpä sopiva mies. Vuorokausi olisi lyhyt aika kuulla kaikki se mielenkiintoinen, mitä hän on elämänsä aikana kokenut.

Rainon juuret ovat Ruuhijärvellä, missä hän varttui yhdeksänlapsisen sisarusparven toiseksi vanhimpana. Sydänalaan on piirtynyt lämpimänä lapsuuden kotikoivu, jonka läpimitta tyvessä on huikeat 245 senttiä. Sen oksille Rainon isä ripusti keinun lapsiaan varten. Kotipihan ohella Rainon lapsuuden toinen rakas maisema on Vuoskujärven rannalla sijaitseva äitinsä kotitalo.

– Vietin kesät Vuoskussa. Papan kanssa istuttiin päiväkaudet ongella. Sillon piti olla hiljaa, ei saanu kolistella, viskutella vain, Raino nauraa.

Kalastus ei ollut tuohon aikaan pelkkää hupia ja ajanvietettä.

– Papalla oli syksyisin kala-aitassa kuudesta kahdeksaan nelikkoa täynnä suolakalaa; ahventa, haukea ja jonkin verran särkeäkin, hän jatkaa.

Poikasesta lähtien töissä

Raino syntyi Lucian päivänä vuonna 1948. Ruuhijärveläisille lapsille sodista toipuvassa maassa ensimmäinen opintie oli supistettu kansakoulu.

– Koulua oli vain lauantaisin, hän muistelee.

Arkipäivät eivät kuitenkaan olleet huoletonta joutenoloa ja aina uusia kolttosia. Lapset olivat pienestä pitäen tärkeää työvoimaa.

– Kymmenvuotiaasta lähtien olin pöllimetässä isän opissa. Kakstoistakesäsenä jo täyttä päätä, Raino kertoo.

Ensimmäinen ulkopuolinen työnantaja oli silloinen Metsähallitus.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Kaverikoira Seku vieraili Lantonvainiolla

1.2.2018 06:00 Kaisu Määttä

Annilla on ollut itselläänkin pieni koira, eikä isompi Seku pelottanut häntä yhtään.

YLITORNIO – Lantonvainion palvelukodilla nähtiin viime viikolla iloisia ilmeitä ja hymyjä niin hoitajien kuin asukkaiden kasvoilla, kun palvelukodilla vieraili koulukoira Seku emäntänsä Arja Korven kanssa. Sekun ja Korven mukana palvelukodille saapui joukko Ainiovaaran koulun oppilaita.

Palvelukodin esimies Markku Honkuri kertoi ajatuksen koulukoiran tai kaverikoiran käynneistä lähteneen alunperin talon työntekijöiltä, joista monet ovat käyttäneet omia kissojaan ja koiriaan joskus vanhuksia katsomassa. Hoitajat olivat todenneet, että asukkaat ilahtuvat eläinten käynneistä suuresti.

– Nyt Seku ja Arja ovat käyneet oppilaiden kanssa jo muutaman kerran. Käynti on aika lyhyt, vain puolisen tuntia, mutta asukkaat muistavat käynnin vielä kauan sen jälkeenkin, Honkuri sanoo.

Hän innostui hoitajien esittämästä kaverikoira-ajatuksesta, kun kuuli koulukoira Sekusta.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 2.

Jaa uutinen:  

Eero Ylitalo valittiin Pellon kunnanjohtajaksi yhden äänen erolla

1.2.2018 06:00 Kari Kaulanen

Vaali suoritettiin suljetuilla lipuilla. Omaansa palauttamassa varavaltuutettuna kokouksessa ollut Esa Tirroniemi (vas).

PELLO – Pellon valtuuston maanantaisessa kokouksessa oli päätettävänä vain yksi asia, uuden kunnanjohtajan valinta, mutta tilaisuudessa oli enemmän jännitystä kuin edellisen päivän presidentinvaaleissa konsanaan.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisu Laitamaa (kesk) aloitti kertomalla hallituksen kokoontuneen aiemmin samana päivänä, sillä 22.1. pidetyssä kokouksessa tehtiin muotovirhe. Niinpä kunnanhallitus oli päätynyt poistamaan aiemmin tekemänsä päätöksen ja tekemään uuden.

Kunnanhallitus päätyi esittämään kunnanjohtajaksi Jukka-Pekka Bergmania, jota äänestivät Jari Konttaniemi (kesk), Anne-Mari Kovalainen (kesk), Kaisu Laitamaa ja Erkki Muukkonen (kok). Vastaehdokkaan Eero Ylitalon kannalla olivat Simo Keränen (vas) ja Lasse Rundgren (sd).

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Mäkituomas (kesk) muistutti ennen keskustelun avaamista, että valtuustolla on mahdollisuus tehdä kunnanjohtajan valinnasta yksimielinen päätös, mutta mikäli päädytään vaaliin, kaikki hakuehdot täyttävät ehdokkaat ovat äänestettävissä.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 6.

Jaa uutinen:  

Makramee-tekniikka taipuu moneksi

1.2.2018 06:00 Minna Siilasvuo


TORNIONLAAKSO – Turtolan koulun käsityöluokassa vallitsee keskittynyt tunnelma. Kymmenkunta naista pakertaa solmuja solmun perään, ja vähitellen luudanvarsien, verhotankojen ja suksisauvojen varassa roikkuvat pitkät langanpätkät muuttuvat toinen toistaan upeammiksi seinävaatteiksi. Meän Opiston kurssiviikonlopussa opiskellaan makramee-tekniikkaa.

Vuosien ajan hieman unohduksissa ollut makramee on saanut jälleen armon käsityöharrastajien silmissä. Edellisen kerran makramee-solmeilu oli muotia 1970-luvulla ja vielä 1980-luvun alkupuolellakin, mutta nyt solmujen teko innostaa jälleen.

Tekniikka on entinen, mutta materiaalit uusia.

– Edellisen makramee-aallon aikaan tehtiin lähinnä kasseja ja amppeleita sisal-narusta. Nyt on käytössä valtavasti uusia materiaaleja: paperinarua, värikkäitä muurarinlankoja, matonkudetta ja ties mitä. Jopa ohutta, taipuisaa metallilankaa voi käyttää, jos solmeilee esimerkiksi koruja, Meän Opiston tekstiilityön opettaja Eira Virtanen kertoo.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 8.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net