Emilia Andersson liikkuu työkseen ja rentoutuu käsitöiden parissa

23.10.2014 06:01 Pia Loman


NUOTIORANTA – Jos olet osallistunut johonkin Meän Opiston jumppaan, olet erittäin todennäköisesti tutustunut myös jumppien pirteään ohjaajaan, Emilia Anderssoniin. Emilia ohjaa tänä lukuvuotena 12:aa ryhmää ja liikuntalajeja on kahvakuulasta vesi- ja tuolijumppaan.
– Oma suosikkini jumpista on ehkä kahvakuula, sillä se on uusi laji. Kaikissa ryhmissä parasta on kuitenkin se, että osallistujat ovat niin ihania.
...

Takaisin kotimaisemiin

Vuonna 2012 Rovaniemen ammattikorkeakoulusta (nykyään Lapin AMK) liikunnanohjaajaksi valmistunut, 27-vuotias Emilia muutti takaisin kotiseudulleen Ylitorniolle kesällä 2013. Hän aloitti työt kunnan nuoriso-ohjaajan sijaisena syksyllä. Ennen tätä hän oli ehtinyt kartuttaa työkokemusta myös Pudasjärvellä.
– Kuulin opiskelukaveriltani, että Pudasjärvelle haetaan liikunnanopettajaa yläasteelle, hain ja pääsin sinne töihin.
Pudasjärvellä Emilia viihtyi yhden lukuvuoden verran ja muutti sieltä Ylitorniolle. Sillä tiellä hän on edelleen. Emilian työnkuva on tosin hieman muuttunut viime vuodesta; hän tekee tällä hetkellä päätoimisesti liikunnanohjaajan töitä mutta pari viikonloppua kuusta hän on nuorisotalolla töissä.
Lapsesta asti liikuntaa harrastaneen Emilian lajeja ovat olleet hiihto ja yleisurheilu.
– Jossain vaiheessa piti tehdä valinta näiden kahden välillä, valitsin yleisurheilun. Lajejani olivat pikajuoksu, pika-aidat ja pituushyppy. Aluksi hiihto jäi kokonaan pois, mutta nykyään hiihdän keväisin ja isoveljen metsäkoirien kanssa jäällä.
Liikunnallisen työn lisäksi Emilia pyrkii käymään kolmesta neljään kertaa viikossa kuntosalilla nostamassa rautaa.

Ukin asunto omaksi kodiksi

Emilian ukki työskenteli aikoinaan rajavartijana. Hän asutti Nuotiorantaan vuonna 1958 rajamiehille rakennettua taloa ja jätti talon perinnöksi Emilialle ja tämän veljelle. Kun Emilia muutti takaisin Ylitorniolle, oli talo tyhjillään ja hän teki siitä itselleen kodin.
– Aikanaan tässä asui kaksi eri taloutta ja talossa oli kaksi sisäänkäyntiä. Talon kaksi huonetta ovat toistensa peilikuvia, eli nykyiset olo- ja makuuhuone.
Emilian ukki remontoi 1990-luvun alussa talon yhden perheen asuttavaksi ja 1990-luvun lopulla taloon rakennettiin sauna ja pesuhuone. Pientä remonttia on tehty myös myöhemmin.
Nuorta naista ei pelota asua yksin metsän keskellä. Lähin naapuri hänellä asuu kilometrin päässä eikä naapurissa sijaitseva vankilakaan pelota häntä.
– En minä pelkää mitään enkä ketään. Ei täällä hirveästi liiku tuntemattomia ja onhan vankilalla kamerat, Emilia naurahtaa.

Lappi sydämessä


Emilia kertoo viihtyvänsä Ylitorniolla hyvin.
– Olen Lapin tyttö, ei minua saisi täältä kirveelläkään pois. Jos töiden perässä pitäisi muuttaa, niin sitten voisin mennä mielelläni vielä pohjoisempaan tai ulkomaille. Muuttaisin mieluummin ulkomaille kuin etelään.
Lukion jälkeen Emilia haki opiskelemaan merkonomiksi. Hän ei vielä oikein tiennyt miksi isona ryhtyy, mutta kuuli kaveriltaan, että Lapin ammattiopiston merkonomin linjalle on vielä paikkoja auki. Niin hän otti yhteyttä kouluun ja kirjoitti hakemuksen.
Kun tieto opiskelupaikasta tuli, hänen piti aloittaa koulu seuraavana päivänä kello kahdeksan. Siihen jäivät silloiset kesätyötkin kesken.
– Äiti vei minut Rovaniemelle, minulla oli tyyny, peitto ja lakanat matkassa. Pääsin majoittumaan kaverin luokse ja asuin hänen luonaan muutaman kuukauden.
Vuoden opintojen jälkeen Emilia päätti kuitenkin hakea liikunnnohjaajaksi. Hän pääsi sisään varasijalta, mutta koska merkonomin tutkintoa oli enää vuosi jäljellä, hän päätti tehdä sen loppuun ja haki liikunnanohjaajan koulutukseen jatkoa. Opinnot Urheiluopistolla alkoivat 1.9.2008.
Rovaniemellä Emilia viihtyi yhteensä kuusi vuotta mutta ei haikaile sinne takaisin.
– Rovaniemellä oli kivaa, mutta en kaipaa hektistä kaupunkiympäristöä. Aina kun olen käynyt kavereiden luona kaupungissa ja nukkunut kerrostalossa, minulle tulee tunne, että betoniviidakko ei ole minun paikkani.
– Kun etelästä ajaa kohti pohjoista ja pääsee tielle 21, minulle tulee aina olo, että tulen kotiin, Emilia toteaa.
Toki monet hänen ystävistään ovat ihmetelleet hänen päätöstään palata maaseudulle. Mutta se ei Emiliaa haittaa. Näissä maisemissa hänen sielunsa lepää. Monet luokkakaverit ovat kuitenkin päätyneet asumaan isoihin kaupunkeihin.
– Ystävien luona pääsee helposti käymään. Täältä pääsee aina pois jos niin haluaa, mutta minusta on aina ollut kiva tulla takaisin.
 Jos vain olisi mahdollista, moni Emilian ikätoveri päätyisi samaan ratkaisuun kuin hän.
– Viimeksi luokkakokouksessa monet sanoivat, että muuttaisivat mielellään takaisin jos vain saisivat töitä, Emilia kertoo.

Käsitöiden harrastaja


Työn ja liikunnan ohella Emilian aika kuluu käsitöiden ja askartelun parissa. Koti on täynnä työvälineitä: helmiä, nauhoja, puikkoja ja vaikka mitä käsityöläinen tarvitsee. Viikonloppuna Emilia osallistui myös tiffanylasi- ja hopeakorukurssille. Hopea oli hänelle jo entuudestaan tuttu materiaali.
– Hopealangasta ja -lusikoista olen tehnyt paljon töitä. Helmistä teen avainnauhoja. Onhan tämä tällaista helmien kanssa leikkimistä, kahta samanlaista nauhaa en ole vielä tehnyt, Emilia naurahtaa.
Hän kertoo rentoutuvansa erinomaisesti myös sohvalla sukkapuikot tai virkkuukoukku kädessä.
Tulevaisuuden haaveena Emilialla onkin oma askarteluhuone. Kenties hivenen isommassa kodissa.
– Ja mies ja pari lasta, niillähän pärjää, Emilia nauraa.

Jaa uutinen:  

Piispantarkastus nosti esiin pohjoisen identiteetin ja yhteistyön merkityksen

23.10.2014 06:00 Karolina Ajanki


YLITORNIO – Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi suoritti kolmipäiväisen piispantarkastuksen Ylitorniolla viime viikonloppuna.
Kolmipäiväinen piispantarkastus suoritetaan kymmenen vuoden välein. Piispa tutustui seurakunnan yhteistyötahoihin. Vierailukohteilla haluttiin esittää piispalle uusia kohteita Ylitorniosta, sillä Salmella on Ylitorniolla sukujuuret ja kunta on siinä mielessä hänelle tuttu.
Piispa vieraili avovankilassa, kunnantalolla, Meltosjärven kyläkirkolla ja paikallisten yrittäjien luona. Lauantaina piispa osallistui Jupon Erän järjestämälle retkelle, minkä tarkoituksena oli mahdollistaa keskustelu vapaassa ympäristössä ihmisten kanssa, jotka asuvat kaukana kirkolta. Retkellä pohdittiin elämän edellytyksiä ennen ja nyt.
Sunnuntaina oli messu ja virallinen piispantarkastus Ylitornion kirkossa. Seurakunta sai hyvän arvion suullisesti. Pyyhkeitä ei tullut. Talous ja toiminta ovat kunnossa. Kehittämisajatukset liittyivät säästöjen järkevään käyttöön. Myös muutamiin kiinteistöihin, joiden käyttöaste on alhainen, kehotettiin kiinnittämään huomiota.

 

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 7.

Jaa uutinen:  

Ylitornion lukion kieli- ja kulttuurimatka: Lontoon-tuliaisina rohkeutta

23.10.2014 06:00 Mirjami Hyttinen

– Ihmisten kanssakäymisessä oppii parhaiten kielen käyttämistä. Reissu oli paras oppitunti englannista, jonka olen koskaan saanut, totesi Ylitornion lukion abiturientti Paavo Ala- Poikela Lontoon matkan jälkeen.
Ylitornion yhteiskoulun lukion abiturienttien englannin suullinen kurssi teki kieli- ja kulttuurimatkan Lontooseen 7.–10.10. rehtori Sari Lanton johdolla. Matkaa oli valmisteltu suullisin esityksin Anna-Liisa Alatalon johdolla. Lontoossa kävi 25 opiskelijaa ja kolme opettajaa.
Matkaa ovat taloudellisesti tukeneet oppilaiden omarahoitusosuuden lisäksi koulun stipendirahastot ja Ylitornion Lions Clubit.
– Tahdon lausua suuren kiitoksen heille, jotka mahdollistivat matkamme, totesi yksi matkalaisista.
Matkaohjelmaan sisältyi kiertoajelu oppaan johdolla open top -bussilla, tutustuminen British Museumin ainutlaatuisiin kokoelmiin, kävely Trafalgar Squarella ja Buckinghamin palatsin alueella. Tutustumiskohteita olivat myös Madame Tussaud´in vahakabinetti ja Oxford Streetin ostoskatu. Osallistujilla oli myös mahdollisuus tutustua Tower of Londoniin.
Ryhmä majoittui Columbia-hotellissa keskustan tuntumassa.
– Hotellin henkilökunta oli ystävällistä ja apua oli helppo pyytää, kertoo yksi abiturienteista. Myös hotellin henkilökunta antoi palautetta miellyttävän hiljaisista ja kohteliaasti käyttäytyvistä suomalaisnuorista.
Joka ilta ryhmä kokoontui hotellin alakertaan langattoman verkon ääreen tekemään kirjoitustöitä ja purkamaan päivän tapahtumia puhuen – tietysti englanniksi. Matkalaisilla oli mukanaan oma iPad, jolla kirjoitustehtävät ja omien matkakohteiden dokumentointi ja kuvaus sujuivat hyvin. Tällaisia olivat matkalaisten mietteet.

 

Lue lisää torstain lehdestä.

Jaa uutinen:  

Lapsuuden reitiltä viikinkien jäljille

23.10.2014 06:00 Karolina Ajanki


PELLO – Tuula Ylisaukko-Oja osallistui kesällä 2013 Kylli-Nivan sukuseuran sukutapaamiseen, jolloin pidettiin myös sukukokous.
– Mie hullu menin ja sanottiin, että sie tulet sitte hallitukseen, Tuula nauraa.
Nyt Tuula kokoaa sukutietoja Nivan sukuhistoriikin Vaattojärven osiin. Päätös ryhtyä työhön oli helppo, käsitteleväthän Vaattojärven osat (1–2) hänen molempien vanhempiensa sukuja.
Tuula ei pidä itseään sukututkimuksen harrastajana. Pikemminkin hän on kiinnostunut suvusta.
– Minusta on mukavaa, että tieto säilyy jälkipolville. Olennaista on se, mitä me olema nyt ja mitä on ollut.
Tuula ja hänen molemmat veljensä Markus ja Petri Vaattovaara ovat kaikki kiinnostuneita sukunsa historiasta. Tuulan mukaan sisarukset soutavat samassa veneessä, mutta eri paikoissa.
– Minua kiinnostaa lähisuku, ne ihmiset, ketä tunnen. Pojat ovat perehtyneet syvemmin.

 Jaa uutinen:  

Kuvanveistäjän teokset syntyvät maatilan keskiössä hyvässä flowssa

16.10.2014 06:01 Karolina Ajanki


JARHOINEN – Kuvanveistäjä, kuvataiteilija Essi Korvan työhuone näyttää taiteilijan mekalta. Sellaiselta elokuvalliselta taideateljeelta. Omakotitalon yläkertahuoneistossa yhdessä nurkassa kököttävät Korvan Galleria Huudossa olleet näyttelyveistokset.
Viereisellä seinällä hyllykkö pursuaa maaleja ja lakkoja. Ikkunan edessä olevalla työpöydällä on lähestulkoon kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Lyhtyjä, linnun siipiä ja jalkoja, kipsivaluja, iso arsenaali kuvanveistäjän työkaluja kuten talttoja, koukkuja, teriä ja muovailupuikkoja.
Korvan käyttämät työmateriaalit, savi ja kipsi, näyttäytyvät nekin pöydällä. Näiden lisäksi hän käyttää materiaaleina betonia ja luonnosta löytämiään tapaturmaisesti kuolleita lintuja, eläinten luurankoja, hevosen jouhia ja lehmän karvoja. Edellisyönä kuvanveistäjä on valvonut puoli kahteen. Korva ei malttanut keskeyttää hyvää ”draivia.”

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Hittejä, huumoria ja kimalletta – Danny-show’n energia täytti Rohkihallin

16.10.2014 06:00 Pia Loman


PELLO – Puoli tuntia ennen show’n alkamista penkit ovat lähes täynnä ja tunnelma on jännittyneen odottava. Kohta lavalle nousisi itse Danny. Pello oli yksi kahdeksasta paikkakunnasta, joihin Dannyn viime syksynä aloittama kiitoskiertue tänä syksynä ulottuu.
Innokkaat fanit Anne Pulkkinen, Ulla Ainonen ja Pirjo Saukkoriipi odottivat illalta hauskaa, ihanaa, rentoa menoa, hyvää show’ta ja vanhoja hyviä kappaleita.
– Dannyssa parasta on se välittömyys ja ihmisläheisyys. Hän on hyvä lavaesiintyjä ja Dannylla on sitä karismaa.
– Niin ja ne ihanat ruskeat silmät, Ulla lisää.

Lue lisää Meän Tornionlaaksosta.

Jaa uutinen:  

Kulttuuri, puhe ja musiikki kruunasivat vanhustenviikon pääjuhlan

16.10.2014 06:00 Pia Loman

 

YLITORNIO – Vuodesta 2004 Ylitorniolla vietetty vanhustenviikon pääjuhla toi jälleen kunnantalon auditorion lähes täyteen ja yhdisti niin vanhat kuin nuoret.
– Tämä juhla olkoon ehkä vähän niinkuin Tanssii tähtien kanssa. Juhla on niin tärkeä, että me saamme tanssia, koska te olette niitä tähtiä. Arvokas vanhuus tarkoittaa oikeasti sitä, että te olette arvokkaampia kuin arvokas. Luokanopettaja Jaana Fivan kauniisti muotoillut välijuonnot olivat juhlan teemaan sopivia. Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.
Juhlan avaussanat lausunut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reeta Laitinen toi esille eri tapoja, joilla Ylitornio on ottanut ikääntyvän väestön huomioon.
– Meillä on paljon kulttuuritapahtumia, senioreille suunnattuja luentoja, seniorijumppaa ja kuntosaliohjausta. Myös hiihtolatuverkossa on huomioitu ikääntyvän väestön helpommat reitit.
Laitinen toi esille vapaahtoisen työn merkityksen.
– Toivoisin, että te jotka kuulutte eri järjestöihin, loisitte tukiverkostoja varsinkin yksinäisille vanhuksille. Te, jotka olette vielä hyväkuntoisia ja eri toiminnoissa mukana, antakaa aikaa kaikille yksinäisille ihmisille.

Lue lisää sivulta 11.


Jaa uutinen:  

Kasvaako Pellossa uusia noorarätyjä?

16.10.2014 06:00 Pia Loman

 

PELLO – Pinkein, punaisin ja oranssein kiekkokypärin varustetut tytöt viuhuivat jäällä menemään. Pienet jalat liikuttivat hokkareita taitavasti eteenpäin. Välillä pyllähdettiin jäälle, mutta ylös noustiin aina yhtä reippaasti.
Suomen Jääkiekkoliiton alaisten jäsenseurojen järjestämää Girls’ Hockey Dayta vietettiin lauantaina 11.10. neljättä kertaa. Samana päivänä vietettiin YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.

 

Lue lisää torstain lehdestä.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
tornedal
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net