Heikki Jolma on käsistään kätevä kalamies

19.1.2017 06:01 Minna Siilasvuo

Heikki Jolman pienessä kotiverstaassa syntyy koekappale perinteisen mallin mukaisesta rislasta.

PELLO – ”Väkipäinen ja änkyrä”, Heikki Jolma luonnehtii itseään. Pakko kai miestä on uskoa, mutta kenestäpä ei löytyisi paljon muitakin puolia kuin ne, jotka annetaan sukuperintönä. Heikissä esimerkiksi tarkkuus on hyvinkin näkyvä luonteenpiirre.
– Olen kuuluisan tarkka. Työelämässä minua on kutsuttu aika usein Millimetri-Heikiksi. Jos jotakin tehdään, se on yleensä ainakin tehty vähän tavallista tarkemmin.
Tarkkuus ei ole hullumpi ominaisuus kun kyseessä on puuseppä. Heikki hankki ammattitaitonsa Ylitorniolla kaksivuotisessa kotiteollisuuskoulussa. Koulutus ei mennyt hukkaan, sillä kun hän perjantaina valmistui, maanantaina alkoi työ Pellopuulla.
– Aloitin siellä kesällä 1980. Seuraavana vuonna kävin armeijan ja palasin taas Pellopuulle. Ensimmäiset kahdeksan vuotta olin siellä puusepänverstaalla ja loput lähettämössä. Kaikkiaan olin Pellopuulla lähes 25 vuotta.
Keväällä 2005 Pellopuu jäi Heikin osalta historiaan.
Lisäoppia metallista
Pellopuun jälkeen Heikki työskenteli pariin otteeseen sesonkityöntekijänä Kallion Janin puusepänverstaassa Nivanpäässä. Verstaassa tehtiin monenlaisia tilaustöitä.
– Siellä pääsin välillä tekemään sellaisiakin hommia, että lähdin aamulla innoissani oppimaan uutta, Heikki kertoo.
Puusepäntöitä oli pariin otteeseen tarjolla myös Lappsetin Pellon toimipisteessä, missä valmistettiin leikki- ja ulkoliikuntavälineitä. Kun Lappset luopui sivutoimipisteestään, oli edessä työttömyys.
– Olen työtön, mutta en toimeton. Olisi mukavaa, jos töitä olisi, mutta nyt katson parhaaksi pyrkiä kehittämään niitä asioita, joita en ole ehtinyt tehdä töissä ollessani.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Puolueet valmistautuvat vaaleihin epävarmoissa tunnelmissa

19.1.2017 06:00 Kari Kaulanen


TORNIONLAAKSO – Kunnallisvaaleihin on aikaa vajaat kolme kuukautta. Pellon ja Ylitornion valtuustot pienenevät. Ylitorniolla valtuutettujen määrä putoaa kymmenellä eli 27:stä 17:ään. Pellossa valitaan kahdeksan valtuutettua nykyistä vähemmän eli 13.
Pienemmät valtuustot lienevät yksi syy siihen, että ehdokaslistoille ei ole tunkua. Muitakin syitä varmaan on, kuten se, että kenellekään ei ole oikein selvää, mistä asioista tulevissa valtuustoissa loppujen lopuksi päätetään.
Joka tapauksessa vaalit pidetään ja valtuustot valitaan. Jo tässä vaiheessa molemmissa kunnissa on niin paljon ehdokkaaksi lupautuneita, että valtuustot saadaan kasaan. Aikaa on myös ehdokkaiden hankkimiseen ja ehdokkaaksi alkamiseen, sillä listat on jätettävä helmikuun loppuun mennessä.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 2. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Remontti vai uusi koulurakennus? Pellon koulukeskuksen kuntotutkimus valmis

19.1.2017 06:00 Kari KaulanenPELLO – Viime viikon keskiviikkona Pellon koulukeskuksen auditoriossa esiteltiin koulukeskuksen kuntotutkimuksen tuloksia. Tutkimus aloitettiin viime syksynä nopealla aikataululla, kun tuli tieto erilaisista opettajia ja oppilaita vaivanneista oireista.
– Raportti valmistui juuri joulun alla, joten emme ehtineet silloin tätä tilaisuutta pitämään, kunnanjohtaja Sami Baas torjui salailusyytöksiä.
– Meillä on sellainen periaate, että jos ongelmia ilmenee, niihin tartutaan heti, hän jatkoi.
Hänen mukaansa perusoikeuksiin kuuluu terveellinen työ- ja oppimisympäristö, ja kunnan on toimittava sen mukaan. Siksi asiaan tartuttiin välittömästi, kun tieto oireilusta tuli.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 6. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Karma vei Hanna-Riikan Savonlinnaan

19.1.2017 06:00 Kaisu Määttä


YLITORNIO – Nauravainen Hanna-Riikka Heikka seisoo kotonaan hellan ääressä, kokkaa ja selittää huvittuneena, että kun tottui tekemään ruokaa seitsemälle hengelle, hän tekee yhä samalla tavalla opiskelupaikassaan Savonlinnassa, vaikka asuu siellä yksin. Nyt joululomalla hän kokkaa taas tutusti isolle porukalle. Äiti Anneli on vielä töissä ja sisarukset Essi, Alina, Ilona ja Nella-Riina jossakin riennoissaan.
Hanna-Riikka kertoo eksyneensä Savonlinnaan vahingossa. Hän haki opiskelemaan luokanopettajaksi Lapin yliopistoon Rovaniemelle, mutta ei päässyt. Seuraava vaihe oli mennä soveltuvuuskokeisiin Savonlinnassa.
– En tiennyt paikasta muuta kuin saimaannorpan, oopperajuhlat ja Olavinlinnan. Soveltuvuuskokeissa käydessäni ajattelin, etten ikinä tule tänne. Mutta sitten ovet aukenivat lastentarhapuolelle, kävin vuoden sitä ja pääsin sitten luokanopettajalinjalle. Niin mie asetuin sinne.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 12. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

Ritavalkean rinteillä vietettiin vauhdikasta talvipäivää

19.1.2017 06:00 Minna Siilasvuo


RITAVALKEA – Lauantaina järjestetty talvitapahtuma houkutteli Ritavaaran rinteisiin ja Valkeajärven jäälle aimo joukon nuoria ja lapsiperheitä. Lumipörrö piipahti tervehtimässä talvipäivän viettäjiä ja yksi jos toinenkin mieli päästä koiravaljakon kyytiin. Itse asiassa koiravaljakkoajelu houkutteli väkeä niin hyvin, että paikalla oli jatkuvasti pieni jono.
– Jos koiravaljakko kiinnostaa erityisesti, iltapäivällä on myös mahdollisuus käydä tutustumassa SoulMate Huskies -huskytarhaan, kunnan jokapaikanhöylä Tarja Lehtoniemi lupasi.

Koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 9. Maksullinen näköislehti täällä.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210
ylitornio(@)tornionlaakso.net