Kaija ja Paavo Peura juurtuivat Tornionlaaksoon

30.10.2014 06:01 Kari Kaulanen


PELLO – Paavo Peura on kotoisin Kannuksesta ja Kaija Peura Kiuruvedeltä. Heidän kotipaikkojensa välinen etäisyys on noin 150 kilometriä. Pohjalainen ja savolainen kohtasivat kuitenkin vasta opiskeluaikanaan Turussa.
Kaija opiskeli saksaa, latinaa ja yleistä kirjallisuustiedettä, kun taas Paavon oppikirjat sisälsivät historiaa ja taloustietoa.
Molemmat ehtivät tutustua työelämään jo ennen kuin lähtivät opintielle. Paavon isä osti työkseen puuta Ykspihlajan sahalle, ja sitä myötä puukauppaan liittyvät työt tulivat tutuiksi myös pojalle.
– Olen ollut aivan pikkupojasta lähtien mukana puuhommissa, Paavo kertoo.
– Olin monissa Pohjanlahden satamissa sekä luovuttamassa puutavaraa laivaan että vastaanottamassa sitä laivassa niin, että minulla oli toiminnasta kokonaisvastuu, hän ihmettelee vieläkin nuoruudenaikaista rohkeuttaan.
Puutöiden parissa sujuivat myös Paavon opiskeluvuosien kesät. Yhtenä näkyvänä muistona niistä on Kiviniemen kalasatamassa oleva ”laiturintapanen”, jonka hän on teettänyt.
Kaijan koti oli pientila Kiuruveden Niemisjärven rannalla. Maatalon työt lypsämisestä lähtien kuuluivat Kaijan lapsuus- ja nuoruusvuosiin. Opiskeluaikojen kesätöitä olivat muun muassa ehtolaiskurssien pitäminen ja työt sosiaalitoimistossa.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Sirkkakosken kalasatama astuu uuteen aikaan

30.10.2014 06:00 Minna Siilasvuo


SIRKKAKOSKI – Pellon kunta on saanut EU:n investointitukea omistamansa Sirkkakosken kalasataman kunnostustöihin. Tuen määrä on huikeat 90 prosenttia
300 000 euron kustannusarviosta. Kunta itse joutuu laittamaan likoon ainoastaan
30 000 euroa.
Kunnostushanke alkoi vuosi sitten kesällä. Sirkan osakaskunta teki kunnanhallitukselle aloitteen, että sataman kunnostamiseen haettaisiin rahoitusta EKTR:ltä eli Euroopan kalatalousrahastolta.
– Olimme liikkeellä aivan viime hetkillä, sillä rahoituskausi päättyi vuoden 2013 lopussa ja hakemus piti saada sisään ennen sitä. Viime rahoituskaudella painopiste oli satamissa, ja siksi tukiprosentti on niin hyvä, Ilkka Koskela kertoo.
Aloite meni läpi ja kunta lähti mukaan hankkeeseen. Onneksi, sillä muuten Suomen vanhimman sisävesisataman taru olisi ollut lopussa. Kalankäsittelylaitoksella tulee olla EU:n vaatimusten mukainen laitoshyväksyntä.
– Laitoshyväksyntämerkintä näkyy myös kalan pakkauksessa, joten täällä pyydetyn kalan alkuperä voidaan aina tunnistaa.

Lue lisää Meän Tornionlaaksosta sivulta 12.

Jaa uutinen:  

Teuvo Oinas 60 vuotta ”Saan yleisöltä voimaa”

30.10.2014 06:00 Karolina Ajanki


JYVÄSKYLÄ – Vuoden 1986 tangokuningas, Raanujärven kasvatti Teuvo Oinas täyttää 8. marraskuuta 60 vuotta. Mitenpä muuten laulaja juhlisi pyöreitä kuin työtä tekemällä.
– Menen Nurmijärven Ruusulinnaan keikalle, Oinas kertoo.
Juhlapäivän kunniaksi Kauko Simonen tulee vierailevaksi artistiksi Oinaan keikalle.
Oinas ei tykkää olla juhlakalu. Sen hän tekee selväksi. Syntymäpäivien alla on silti hyvä katsastaa menneeseen ja tähyillä tulevaan. Mitkä ovat Teuvo Oinaan elämän tähtihetket ja mitä hän tulevaisuudelta odottaa?

 

Lue lisää Meän Tornionlaaksosta sivulta 12.

Jaa uutinen:  

Kaisa Lintulahti on palkittu Muistikaveri

30.10.2014 06:00 Minna Siilasvuo


PELLO – Kun Kaisa Lintulahti sai kuulla saaneensa valtakunnallisen Muistikaveri-palkinnon ja Muistiliitto ry:n hopeisen ansiomerkin, hän oli hetken aivan sanaton – eikä se ole, totta vieköön, ihan tavallista!
– Valtakunnallinen palkinto jaettiin Suomessa vasta toista kertaa, joten tuntui aivan uskomattomalta, että se tuli näin pienelle paikkakunnalle, Kaisa mainoo.
Kunnianosoituksen perusteina olivat toiminnan laaja-alaisuus ja siihen sitoutuminen, aktiivinen ote oman kunnan muistiasioiden kehittämisessä, aktiivinen muistikaverina toimiminen myös hoivayksikössä sekä alueellinen toiminta.
– Yksi suuri tekijä palkinnon saamisessa oli varmaan adressin kerääminen muistihoitajan saamiseksi Pelloon. En tietenkään tehnyt sitä yksin, vaan mukana olivat monet pellolaiset yritykset ja yksityishenkilöt, Kaisa toteaa.
Idea oli kuitenkin lähtöisin Kaisasta.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 13.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
tornedal
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net