Pohjolan yössä kerran Lohijärvellä

4.7.2015 13:45 Kari Kaulanen

LOHIJÄRVI – Jo kymmenennen kerran järjestettiin Pohjolan yössä kerran -konsertti Lohijärven Kuohulla. Ohessa tunnelmia tapahtumasta, joka konsertin jälkeen jatkui tietenkin tansseilla. Juttu tilaisuudesta Meän Tornionlaaksossa torstaina 9.7.

Jaa uutinen:  

Nälän opettama timpuri tallentaa perinnettä

2.7.2015 06:01 Pasi Romakkaniemi

Vuoskun vanhassa pirtissä istuu nyt uusi isäntä. Miina ja Roope Wittikon 130 vuotta vanha talo on Erkki Konttajärven äidin koti. Talon hirsiseinät on aikoinaan veistetty vastaavalla piilukirveellä, mitä Erkki Konttajärvi esittelee.

VUOSKUJÄRVI – Erkki Konttajärvi kuuluu niihin teräsvaareihin, jotka eivät koskaan tunnu vanhenevan. Vaikka mies itse on asiasta vahvasti eri mieltä
– Enää ei paukut riitä kaikkeen, mitä mieli tekisi tehdä. Ehkä iästä johtuen tuntuu kropassa olevan vaikka minkälaista remppaa ja väsymys tulee helpommin kuin ennen.
Erkin juttelua kuunnellessa tahtoo unohtua, että puhuja täyttää heinäkuun 15. päivä 80 vuotta. Hoikka työmiehen olemus ja sutjakka liikkuminen sopisi vaikka parikymmentä vuotta nuoremmalle. Selitys hyvään kuntoon löytyy urheilusta.
– Liikunta on minulle henki ja elämä! Olen aina liikkunut ja kilpaillut. Ehkä taustalla on vittikkolaisten kilpailuhenki.
– Täytyy muistaa, että terveys on kuitenkin loppujen lopuksi Korkeimman kädessä, se ei ole pelkästään meistä itsestä kiinni.

Suunnistus mieluisinta
Liikunta on ollut monipuolista, ei pelkkää hiihtoa, kuten vanhemman polven liikkujista usein kuvitellaan.
– Jalkapallo oli nuorempana tärkeä laji, mutta kun se on voimakas kontaktilaji, alkoi minulla törmäyksissä murtua kylkiluita, ja siitä piti luopua. 
– Ykköslajiksi nousi suunnistus, jonka aloitin 45-vuotiaana, eli niihin aikoihin kun se tuli Pelloon. Se on mahtava laji! Jokainen rasti on kuin maaliin tulo: löytyykö se ja koska ja mistä?
Pururadalla hölkäämisessä ei Erkin mukaan ole läheskään samaa mielenkiintoa, vaikka pururatakin aktiivisella seuralla, Konttajärven kuntoilijoilla, on ollut jo ties kuinka kauan.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Ruokakoulussa yhdessä tekemisen ilo katkaisee kiireen

2.7.2015 06:00 Karolina Ajanki

Ruokakoulussa valmistuu yhteistyönä marjakiisseli.

YLITORNIO – Suomessa järjestetään 40 ruokakoulua, joista yksi Ylitorniolla. Ylitornion, Tervolan ja Tornion 4H-yhdistysten yhteinen ruokakoulu kokosi 20 lasta kolmen päivän leirille. Siellä he kartuttivat taitojaan ruoanvalmistuksessa unohtamatta kunnollista ravitsemusta sekä liikuntaa.
Leiripäivinä lapset valmistivat aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Lapsia opastivat ruokakoulun ohjaajat, peruskoulunsa päättäneet Miia Oja ja Suvi Uusimaa, Heidi Pirttimaa (9. lk) sekä 19-vuotias Hanna Kenttä.Tekemisen lomassa oli oppimistuokioita, joissa kerrottiin energiansaannista, ruokailutottumuksista ja hyvän ravinnon merkityksestä.
Ojan mukaan ravitsemustieto on yleisesti hallussa, mutta syvempi tieto on uutta. Muun muassa ruokailurytmin tärkeys nousi esiin. Ohjaajat ovat muistuttaneet lapsia viiden-kuuden ruokailukerran suosituksesta.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 3.

Jaa uutinen:  

Reijo Pilpun puutarhassa värit vaihtuvat kesän syventyessä

2.7.2015 06:00 Karolina Ajanki

Reijo Pilppu esittelee avuliaasti puutarhansa perennalajeja ja hoitotapoja. Vieraiden joukossa oli myös entisen opettajan oppilaita.

YLITORNIO – Suomessa liki 500 puutarhaa oli vieraille avoinna Avoimet puutarhat -teemapäivänä 28. kesäkuuta. Myös Reijo Pilpun puutarha Ylitornion Hyllykylän Papankujalla oli mukana teemapäivässä. Puutarhalla vieraili 120 kävijää. Kävijämäärä tuplaantui edellisvuoteen verrattuna.
Tänä vuonna ylitorniolainen kukkaparatiisi oli mukana teemapäivässä toista kertaa.
Aurinkoisena sunnuntaina vieraat saivat tutustua yli 140 perennalajiin karttaa apuna käyttäen. Puutarhavieraat kyselivät puutarhan hoitoon liittyviä neuvoja, ihastelivat, arvailivat ja tunnistivat lajeja.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 8.

Jaa uutinen:  

Pello tavoittelee vetovoimaista kuntakeskusta

2.7.2015 06:00 Minna Siilasvuo

Kauko Röyhkä, Timo Sirkkala ja Heikki Riitahuhta pohtivat keinoja Pellon vetovoiman lisäämiseksi.

PELLO – Pellon Kehitys Oy:n järjestämä yleisötilaisuus kuntakeskuksen vetovoimaisuuden kehittämisestä oli menestys, vaikka oli myöhäinen iltapäivä ja vieläpä perjantai. Pellonhovin auditorioon ei jäänyt montaa tyhjää paikkaa, kun kansa riensi kuuntelemaan kiinnostavia puhujia ja lausumaan oman mielipiteensä.
Kahvi loppui heti alkuunsa, mutta ei se oikeastaan tainnut haitata. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Mäkituomas kertoi avaussanoissaan, että ajatus tilaisuuden järjestämisestä syntyi keväällä Pellon Kehitys Oy:n hallituksen kokouksessa.
– Tarkoitus oli järjestää tästä asiasta valtuuston iltakoulu. Siitä ajatuksesta luovuttiin kuitenkin varsin pian, sillä se olisi rajannut osallistujat pelkästään valtuutettuihin.
Avaussanojen jälkeen päästettiin ääneen kirjailija Unto Matinlompolo, joka muisteli Pellon raitin vilkasta liikennettä 1970-luvulla. Hän epäili, etteivät ihmiset pysähdy Pelloon siksi, että siellä on omakotitaloja, vaan palvelut pysäyttävät ohikulkijan.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 9.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
huttusbanneri
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net