Essi Korvan muotokuvaveistos syntyy Vossin kaupunkiin

27.11.2014 09:06 Karolina Ajanki


JARHOINEN – Taiteilija Essi Korva on valittu Vossin kaupunkiin paikkasidonnaisen taiteen tapahtumaan ”Agalaukseen” kuvanveistäjäksi. Korva toteuttaa luonnollisen kokoisen muotokuvaveistoksen paikallisesta naisesta Ingrid Holesta. Avajaisia vietetään ensi toukokuussa. Agalaus on osa joka toinen vuosi järjestettävää taidefestivaalia.
Norjan Voss Kunstlagin idea on toteuttaa muotokuva tavallisesta naisesta.
– Norjassa kymmenestä patsaasta vain yksi tai kaksi esittää naista. Yleensä naispatsaat esittävät maanviljelijöitä, kalastajia tai äitiä lapsen kanssa.
– Me halusimme Vossiin naisveistoksen, joka olisi niin sanotusti yksi meistä, kuraattori Kjell-Erik Ruud sanoo.
53-vuotias Hole kuvaa itseään vahvaksi persoonaksi, mutta tuleva jännittää.
– Ajatus tuntui aluksi pelottavalta. Halusin kieltäytyä, mutta Kjell-Erik puhui minut ympäri.

Essi Korvan töitä näet sivuilta:

www.essikorva.com

http://www.orankiart.fi/

http://www.hardingpuls.no/

Lue lisää Meän Tornionlaaksosta.

Jaa uutinen:  

Ikiliikkuja Pekka Lakkapää on Pellon Vuoden yrittäjä

27.11.2014 06:00 Satu Piispanen


PELLO – Kuntakeskuksen läpi ajaessa ei voi olla huomaamatta Lakkapään Kone ja Auto Oy:n toimitilaa. Halli on iso, ja pihalla seisoo autoja ja traktoreita siistissä rivissä kesät talvet. Itse yrittäjä Pekka Lakkapää hyörii hallissa tai toimistossa tarpeen mukaan. Liikunnallinen mies ei kaihda askeleita, päinvastoin. Silti pakolliset paperityötkin täytyy hoitaa.
– Usein teen toimistotyöt illalla viiden jälkeen korjaamon suljettua ovensa. Päivällä ei tahdo ehtiä tehdä edes yhtä asiaa alusta loppuun ilman, että työ keskeytyy puhelimen soidessa tai asiakkaan tullessa tuomaan tai hakemaan autoaan, Pekka kertoo pitkästä päivästä työmaalla.
Toki työt seuraavat joskus kotiinkin. Asiakkaat saattavat soittaa, ja kysyä vaikka neuvoa, jos on oikein hankala tilanne.
– Yksikin pohjoisen mies soitteli kerran aamulla puoli viiden aikaan, kun traktori oli hajonnut ja auraustyöt oli tehtävä. Soittipa jonkin ajan päästä vielä uudestaankin lisäohjeistusta kaivaten, asiakaspalveluyrittäjä muistelee erästä mieleenjäänyttä tapausta vuosien varrelta.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Maevaara-projektin tuulimyllyt jauhavat sähköä koko itäiseen Norbotteniin

27.11.2014 06:00 Kari Kaulanen

 

AAPUA – Tie Jarhoisesta Aapuaan on paitsi kapea, myös jäinen ja pinnaltaan pyöreä. Kun lisäksi aurinko paistaa matalalta suoraan likaiseen tuulilasiin, on ajettava kieli keskellä suuta ja auto keskellä tietä.
Helpotuksen huokaus pääsee, kun Aapuan kylä tulee vihdoin näkyviin mäen alla. Samalla näkyvät ensimmäiset ympäröiville vaaroille rakenteilla olevista tuulimyllyistä.
Aapuan risteyksestä oikealle käännyttäessä tie jatkuu kohti Ohtanajärveä. Kylän laidalla koiraansa ulkoiluttava mies nostaa kättä. Jossain kohdassa on kyltti, joka kertoo yleisen tien päättyvän, mutta onneksi tien kunto ei huonone, pikemminkin se paranee.
Tuulimyllyjä näkyy enemmän ja ne kasvavat ihan silmissä. Aapuan ja Ohtanajärven puolivälin paikkeilla on kyltti, joka toivottaa tervetulleeksi Maevaaran tuulivoimalaitokseen, ruotsiksi tietenkin.
Tie nousee vaaralle. Toimistorakennuksen pihassa vastaan tulee Peter Kalla, projektipäällikkö.
Kiitän mielessäni, että koulussa piti lukea ruotsia ja harmittelen, että sitä tulee nykyään käytetyksi liian harvoin. Niinpä tututkin sanat ovat hakemisessa.
Myös Peter Kalla on lukenut ”pakkoruotsia”, vaikka hänen vanhempansa puhuivat meänkieltä. Peter harmittelee sitä, että ei osaa juurikaan puhua suomea, vaikka ymmärtääkin sitä melko hyvin.

 

Lue lisää Meän Tornionlaaksosta.

Jaa uutinen:  

Iltapäiväaktiviteetteja jo kymmenen vuotta

27.11.2014 06:00 Idamaria Romakkaniemi


PELLO – Kun Pellon alakoulun pienimpien oppilaiden koulupäivä päättyy, aukeavat ovet iltapäivätoimintaan. Ip-toiminta on esiluokasta kakkosluokkalaisille suunnattua valvottua ja osin ohjattua toimintaa koulupäivän päätteeksi. Toiminta on mukava ja turvallinen keino lapsille välttyä mahdolliselta yksinololta kotona tai muualla, kun vanhemmat ovat töissä.
Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia monipuoliseen ja virkistävään tekemiseen, mutta myös lepoon. Koululaisten iltapäivätoiminnan tavoitteena on etenkin tukea kodin ja koulun kasvatustyötä. Tänä syksynä täyttyy jo kymmenes vuosi iltapäiväistä askartelua, liikuntaa ja hauskaa yhdessä touhuamista.

Lue lisää Meän Tornionlaaksosta.

Jaa uutinen:  

Ylitornion terveyskeskuksessa sopeudutaan uuteen ajanvarauskäytäntöön

27.11.2014 06:00 Karolina Ajanki


YLITORNIO – Ylitornion terveyskeskuksen puhelinpalvelussa on siirrytty takaisinsoittojärjestelmään. Lääkäreiden vastaanotolle ajanvaraus ja hoidon tarpeen arviointi oman väestövastuualueen sairaanhoitajan tekemänä tapahtuu takaisinsoittomenetelmällä.
Käytännön vuoksi ajanvarauksen puhelinnumerot ovat vaihtuneet.
Ajanvaraukseen soittaja saa yksityiskohtaiset toimintaohjeet siitä, kuinka soittopyyntö jätetään. Ohjeiden noudattaminen on tarpeellista, jotta soitot välittyvät hoitajille. Mikäli puhelun katkaisee kesken kaiken, soittopyyntö ei tallennu järjestelmään.
Sairaanhoitaja Sirpa Uusimaa kehottaa terveyskeskuksen asiakkaita kuuntelemaan automaatin ohjeet tarkasti.
– Jos ohjeita ei seuraa loppuun, soittopyyntö ei välity meille.
Soittopyynnöt tallentuvat puhelinpalvelujärjestelmään, jota hoitajat purkavat järjestyksessä.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
tornedal
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net