Kalevi Könönen viljelee maitaan vanhaan malliin

30.7.2015 06:01 Minna Siilasvuo

Kalevi Könösen pelloilla heinä korjatan perinteiseen tapaan seivästämällä.

RAANUJÄRVEN YLIPÄÄ – Raanujärven Ylipään vihoviimeiseen taloon on matkaa. Rapa lentää, sora roiskuu ja porot löntystelevät tiellä. Niillä ei ole kiire, ja miksi olisikaan? Juuri nyt luonto antaa niille yllin kyllin ravintoa, vaikka ruokamaille astelisikin rauhalliseen tahtiin.
Yleinen tie päättyy, mutta matka jatkuu. Antelias Suomi ei jakanut asutustiloja Karjalan pakolaisille ihan maalikylien tuntumasta, vaikka nyt muistammekin asian mielellään hieman suopeammassa valossa.
Tien päässä sijaitsevassa, nyttemmin jo tyhjilleen jääneessä Metsälän talossa odottaa Kalevi Könönen, joka viljelee edelleen kotitilansa peltoja. Hän asuu vaimonsa Maaritin kanssa vakituisesti muutamaa kilometriä lähempänä päällystettyjä teitä ja palveluja, mutta vanha kotitila kutsuu varsinkin heinäntekoaikaan.
– Isä oli kotoisin Itä-Karjalasta, Laatokan pohjoispuolella sijaitsevasta Suistamon pitäjästä. Yritin houkutella häntä käymään siellä siinä vaiheessa kun se tuli mahdolliseksi, mutta hän ei halunnut.

Heinää poroille
Könöset tulivat Metsälään vuonna 1958. Silloin tila oli tiettömän taipaleen takana, mutta vuonna 1962 astuttiin upouuden tien myötä aimo askel kohti nykyaikaa. Nyt kehityksen suunta on jälleen kääntynyt.
– Tie on taas vähän huonossa kunnossa. Kun täällä ei asu vakituisesti enää ketään, tie täytyy pitää talvellakin auki omin kustannuksin. Kunta ei ota enää semmoista tehtäväkseen, mikä on tietysti periaatteessa aivan oikein, Kalevi tuumii.
Metsälän viiden ja puolen hehtaarin pellot ovat olleet viljeltynä koko sen yli 50 vuoden ajan, jolloin tilalla asuttiin, hyvinä ja huonoina aikoina. Kun lehmät lähtivät, heinää viljeltiin poroille. Niin nytkin.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Pellon pojat kruunattiin Miekojärven Kuhakunkuiksi

30.7.2015 06:00 Minna Siilasvuo

Hannu Mäkikyrö ja Eero Keränen suorastaan säteilivät, kun uistelukisan voitto varmistui.

MIEKOJÄRVI – Miekojärven Kuhakunkkua etsittiin viime lauantaina Miekojärven ulapalta 21 venekunnan voimin. Kuninkaallisia löytyikin lopulta kaksi kappalein kun Hannu Mäkipörhölän venekunta – Hannu itse ja Eero Keränen – kruunattiin voittajiksi komealla 34 kilon ja 620 gramman kuhasaaliilla.
Varsinaiset kruunut jäivät kyllä saamatta, mutta voitto maistui siitä huolimatta makeaakin makeammalta. Mihin kalamies pääkoristeita tarvitsisi?
– Tänä vuonna oli meidän vuosi! Yleensä kun saadaan hyvin kalaa, muut saavat kaksi kertaa enemmän, onnelliset voittajat intoilivat.
Kotivesillään kalastelleet Hannu ja Eero poikkesivat muista osallistujista jo siinä, että uistimiin tarttui ainoastaan kuhia. Muita kilpailukaloiksi kelpuutettuja lajeja eli haukea ja ahventa ei sattunut pyydyksiin lainkaan.
– Ehkä veden poikkeuksellisesta kylmyydestä johtuen kuhat uivat syvällä. Ne tarttuivat Ventti-vaappuihin noin kymmenen metrin syvyydessä. Säät olivat kilpailun aikana niin vaihtelevat, että kokeilimme varmaan koko viehepakin kaikkia värejä kirkkaista tummiin, pojat kertoivat.
Kysymys ottipaikan koordinaateista kirvoitti voittajista hereät naurut. Taisivat unohtua matkalla...

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 2.

Jaa uutinen:  

Annikin perintö elää yhä

30.7.2015 06:00 Karolina Ajanki

Kirjailija Annikki Kariniemen 102-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Aavasaksalla kilisteltiin kuohuvilla väinönputkimaljoilla. Riitta Valaniemi, Marja ja Lasse Tuominen sekä Virpi Peitso kokoontuivat muistelemaan Lapin rohkeaa kirjailijaa.

AAVASAKSA – Annikki Kariniemen (1913–1984) syntymäpäivänä 24. heinäkuuta muisteltiin kirjailijaa Aavasaksan Paviljongilla. Kariniemen syntymästä tuli kuluneeksi satakaksi vuotta. Vuosipäivän kunniaksi vaaran laella nostettiin Annikin malja, kuohuvat väinönputkijuomat ilta-auringon loisteessa.
Juhla vapaiden muisteluiden merkeissä oli osa Annikki Kariniemi -viikkoa, jonka paviljongin yrittäjät Virpi ja Jaana Peitso järjestävät vuosittain. Annikin päivän leivos ja kahvi kuuluivat niinikään juhlapäivään.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 3.

Jaa uutinen:  

Raviurheilun suomenmestaruus tuli Ylitorniolle

30.7.2015 06:00 Karolina Ajanki

Suurmestaruuden palkintopysti on komea jatke Jokivarren Kunkun uralla. Osaomistaja Arto Salmen olohuoneen vitriini on täyttynyt neljän vuoden aikana ravikisojen palkintopysteistä.

KUIVAKANGAS – Viikonvaihteessa maailmanennätysravuri ja Suomen mestari Jokivarren Kunkku lähtee Joensuuhun kisamaan ensimmäistä kertaa ravikuninkuudesta. Seitsemänvuotiaasta orista on ennustettu vuoden ravikuningasta, eikä suotta.
Jokivarren Kunkku teki tänä kesänä historiaa ravatessaan Lahden Suur-Hollola-ajoissa maailmanennätysajan 20,3 tasoituslähdössä 2180 metrin matkalla. Uuden Suomen ennätyksen Kunkku teki St. Michel -raveissa Mikkelissä ajalla 19,5 parisen viikkoa sitten ja anasti tämänvuotisen suomenmestaruuden.
Kunkun kotipaikka on Ylitornion Kuivakankaalla, toisen omistajan Arto Salmen kotitilalla. Salmi näkee, että Kunkulla on mahdollisuudet voittoon, mutta lähtee ravikunikuustapahtumaan maltillisin mielin.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 7.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
huttusbanneri-2
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net