Maritta Sandqvistin elämäntyönä on viimeisen palveluksen tekeminen

27.11.2015 06:01 Kaisu Määttä

Maritta Sandqvist huokaisi pari vuotta lopetettuaan kukkakauppa-hautaustoimiston Ylitorniolla, ja perusti sitten uuden hautaustoimistoyrityksen Övertorneålle, jossa uusi kotikin sijaitsee.

ÖVERTORNEÅ – Ajelen talvihämärässä Övertorneån Turovaaraan ja haen katseellani oikeaa taloa arvaillen, mikä olisi asukkaidensa näköinen talo. Eräässä punaisessa talossa näkyvät ulkona ikkunan alla siniset talvivalot – kaunista. Pihapuussa riippuu mökkimallinen lintulauta. Samassa huomaan numeron kaksi; tämä se onkin.
Kilautan ovikelloa ja Maritta Sandqvist tulee avaamaan. Heti eteisessä huokaisen ihastuksesta, sillä avarassa tilassa näkyy kaikkialla kauniita ja tunnelmallisia valoja.
– Niin, mie tykkään kauheasti tunnelmavaloista, siksi niitä on joka puolella, Maritta nauraa.

Jouluista tunnelmaa
Sama tunnelmavalaistus jatkuu keittiössä, jossa valoja on seinillä ja pöydällä palaa kolme tuikkukynttilää tähtilautasilla. Pöydällä on myös joulutähtiä ja pieni nupullaan oleva hyasintti. Voi miten kaunista ja jouluista!
Maritta selittää, että haluaa nimenomaan tähän aikaan vuodesta tunnelmoida joulukukilla ja valoilla.
– Nyt nuo kukat tuntuvat ihanalta, mutta en välitä enää jouluna niistä niin paljoa, hän sanoo.
Ikkunalaudalla on muutama kukassa oleva orkidea. Muutamista Maritta on juuri leikannut vanhat kukinnot pois ja arvelee, että nekin ehtivät vielä jouluksi kukkia uudelleen.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Pellon Betoni Oy tuplasi työntekijänsä

27.11.2015 06:00 Minna Siilasvuo

Jaakko Pakisjärvi ja Lasse Sunila valmistautuvat lähettämään matkaan klinkkeristä valmistettuja seinäelementtejä, joissa on käytetty sekä väriä että laattojen poikkeuksellista suuntaa.

ORAJÄRVI – Pellon Betoni Oy:n toimitusjohtaja Lasse Sunilalla on syytä hymyyn. Viimeisen puolen vuoden aikana tehtaan työntekijämäärä on melkein kaksinkertaistunut entisestä, sillä taloon on tullut yhdeksän uutta työntekijää.
– Olemme saaneet mukavasti lisätöitä. Ruotsin puolella, Kiirunassa, Jällivaarassa ja Jokkmokkissa tehdään sekä teollisuuskiinteistöjä että asuinrakennuksia, Oulussa taas on meneillään muutama kerrostalotyömaa.
Tulevaisuudessa Pellon Betoni Oy aikoo suunnata nykyistä enemmän markkinointiponnistuksia Pohjois-Ruotsiin ja -Norjaan, mutta myös suomalaisiin kasvukeskuksiin.
– Olemme kiertäneet markkinointipäällikkö Jaakko Pakisjärven ja Erkki Bergmanin kanssa Pohjois-Ruotsissa esittelemässä Pellon Betoni Oy:n toimintaa. Jatkamme vielä Jällivaaran suunnalla ja siirrymme sitten Pohjois-Norjaan, Lasse Sunila suunnittelee.
– Aiemmin noin 20 prosenttia liikevaihdosta tuli Norjasta, mutta kun työtilanne Suomessa parani, jäivät vaikeamman markkinoinnin alueet vähän sivuun.

Lue lisää Tornionlaason sivulta 10.

Jaa uutinen:  

Syksyn satoa Kankkulan kaivolla

27.11.2015 06:00 Timmo Kunnari

Kuorojen kaarti johdatti yhteislaulussa yleisöä tangon tunnelmiin

Melankolisia, illan teeman mukaisesti syksyn tumman sävyisiä, mutta kauniita lauluja niin kuorojen kuin solistienkin esittämänä kuultiin Meän Opiston Kankkulan kaivolla viime torstaina.
Ylitornion Kristillisen opiston perinteikäs sali pullisteli yleisöstä jo hyvissä ajoin ennen konsertin alkua. Kapellimestarina, säestäjänä sekä spiikkaajana häärinyt Jorma Tuokko toivotti väen tervetulleeksi.
– Vaikka elämme syksyn pimeintä aikaa, iloa voi löytää vaikkapa yhteisestä löhöilystä tai musiikista, kuten nyt lauluillassa, Tuokko muotoili väkeä ilahduttaen.
Maestro ei päästänyt laulajiaan helpolla, mutta oli hienoa huomata ylitorniolaisten arvostavan omiensa esityksiä.

Lue lisää Tornionlaason sivulta 11.

Jaa uutinen:  

IceSkating Tour Tornionlaaksossa

27.11.2015 06:00 Timo Kunnari

Jäällä oli kivaa kavereiden kanssa!

YLITORNIO – Suomen Luisteluliiton liikuntakiertue rantautui Lappiin ja ensimmäisenä Ylitorniolle tiistaina haastaen kaikki koululaiset ala- ja yläkoulusta mukaan riemukkaaseen liikuntatapahtumaan.
Ainiovaaran jäähallissa tehtiin melkoinen määrä kuvioita jäähän. Kreivin Eerolla oli jäätävä urakka laittaa lumentäysi alusta kuntoon iltaa varten, kun ensin kolmisen sataa koululaista oli piirtänyt tuhansia piirtoja jäähän tuntikausia.
Honkaniemen Maarit oli tyytyväinen viimevuotiseen palautteeseen, ja vauhdikas porukka tilattiin uudemman kerran jääshown pitoon. Konsepti on Suomen Luisteluliiton operoima kokonaisuus, jota tehdään yhdessä kuntien liikunta- ja vapaa-aikatoimien sekä koulujen kanssa.

Lue lisää Tornionlaakson sivulta 21.

Jaa uutinen:  

Toimen mies on sitä eläkkeelläkin

19.11.2015 06:01 Pasi Romakkaniemi

Takapihalla olevan tynnyrisaunan Erkki on tehnyt ojalinjojen raivauksessa tulleesta puutavarasta.


PELLO – Väittävät, että iän myötä ihminen juuttuu yhä tiukemmin vanhojen tapojensa ja ajatustensa vangiksi. Uuden asian opettelu ja tekeminen tökkivät vastaan periaatteellisellakin tasolla ja vanhassa pitäytyminen tuntuu mukavan turvalliselta.
Ei asia kuitenkaan kaikilla ole näin. 74-vuotias Erkki Niva on hyvä esimerkki tästä.
68-vuotiaaksi asti työelämässä täysillä heilunut mies ei eläkkeelle jäätyään ole tyytynyt muistelemaan vanhoja ja hehkuttelemaan kiikkustuolissa menneitä vuosia ja saavutuksia. Sen sijaan hän tarttuu ennakkoluulottomasti uusiin haasteisiin.
Hirveä ja lohta
Neljä vuotta sitten hän tentti metsästyskortin, entinen kun oli päässyt työvuosien kiireissä vanhenemaan, ja liittyi hirviporukan jäseneksi. Eikä pelkästään tulilla istuskelijaksi, sillä heti ensimmäisenä syksynä miesporukka kiskoi tien varteen Erkin kaataman hirven.
Pojanpoika on innokas kalastaja, ja Väylän lohet houkuttavat. Niinpä työn alla on nyt jokivene, jolla pappa ja yhdeksänvuotias Eetu tulevat ensi kesänä soutelemaan Väylällä. Veneen perässä viruvat tietysti houkuttelevat lohivaaput.
Metsänhoito jäi kiihkeinä työvuosina vähän retuperälle, eikä raivaussahakaan ollut ennestään tuttu. Mutta nyt on, eikä turhaan, sillä Pellon teollisuusalueella odottaa ostajaansa 150 heittokuutiota polttopuita.
Erkki Nivaan ei todellakaan sovi mielikuva vanhoihin tapoihinsa pinttyneestä eläkeläisestä.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Turtolassa keskusteltiin koulun kohtalosta

19.11.2015 06:00 Minna Siilasvuo

TURTOLA – ”Tää korutont’ on kertomaa” oli pelin henki maanantai-iltana Turtolan koululla järjestetyssä kouluverkkoillassa. Vaikka kyläläisten halu koulun säilyttämiseksi on kova, puhuvat tosiasiat puolestaan. Jos lapsia ei ole, ei kouluakaan voi pitemmän päälle jatkaa.
Tilaisuudessa oli mukana arvovaltainen joukko kunnan viranhaltijoita kertomassa kylän väelle tämän hetken tilanteesta sekä kunnan talouden että Turtolan koulun näkökulmasta.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivu 6.

Jaa uutinen:  

Yhteisverkko toi nopeat yhteydet myös Tornionlaaksoon

19.11.2015 06:00 Kari Kaulanen


PELLO – Teleoperaattorit Sonera ja DNA ovat yhdistäneet voimansa Suomen Yhteisverkko Oy:ssä. Yhtiön tarkoituksena on rakentaa kattava 4G-verkko Pohjois- ja Itä-Suomeen. Rakentaminen on alkanut keväällä Kuusamosta, jatkunut ylös Utsjoelle ja on nyt saavuttanut länsirajan.
Nyt verkko kattaa jo Kolarin ja Pellon välin sekä Pellon kirkonkylän. Seuraavana rakennetaan jokivarsi Pellosta alas päin. Valmista pitäisi olla viikon 48 alussa.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivu 6.

Jaa uutinen:  

Kristillinen opisto toimii Oulun Diakonissasäätiön alaisuudessa Opiston kampuksella uusia tuuli

19.11.2015 06:00 Kaisu Määttä

Mirja Koskela esittelee hoitotyöluokan varustusta, joka sisältää kaiken tarvittavan opetus- ja opetteluvälineistön.


YLITORNIO – Ylitornion kristillinen opisto fuusioitui pari vuotta sitten Oulun Diakoniaopiston kanssa, ja tämän fuusioitumisen myötä alkoi opistolla uudistumisen aika. Myös uudenlaisia koulutuksia otettiin opetusohjelmaan, ryhmänohjaajaopettaja Mirja Koskela kertoo.
– Tänä syksynä on aloittanut ensimmäinen lähihoitajakoulutusryhmä.
Koskela on itse aloittanut Jyväskylän ammattiopettajakorkeakoulussa näyttötutkintomestarikoulutuksen, koska vuonna 2018 toteutuvan reformin myötä entiset tutkintotodistukset jäävät pois ja tilalle tulee pelkästään osaamisperusteinen näyttötutkinnon suorittaminen. Sen suorittamisen arvioi aina näyttötutkintomestari, jollaisia kampuksen opettajista onkin jo kolme. Koskela valmistuu huhtikuussa.

Lue koko juttu torstain lehdestä sivu 9.

 

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Yhteystiedot
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net