Emilia Helavuolle teologia on kutsumus

16.4.2014 06:01 Linda Kauvosaari

Emilia Helavuon kiinnostus teologiaa kohtaan syttyi jo rippikoulussa.

YLITORNIO – Lapin synkkä kaamosaika ja keskitalven kovat pakkaset olivat vastassa Emilia Helavuota, kun hän tammikuun loppupuolella aloitti työnsä Ylitornion uutena seurakuntapastorina. Helsinkiläislähtöisellä Emilialla ei juurikaan ollut aiempaa tietämystä jokilaaksosta, joten paikkakunnan vaihdos oli hyppy tuntemattomaan.
Hän kertoo kuitenkin muuttaneensa pohjoiseen avoimin mielin, eikä hänellä ollut voimakkaita mielikuvia tai ennakkoluuloja Tornionjokilaaksosta.
– Tiesin lähinnä sen, että Ylitornio sijaitsee Suomen ja Ruotsin rajalla, hän naurahtaa.
Viimeisten parin kuukauden aikana työ, toimipiste ja kylä ovat kuitenkin tulleet jo tutuiksi.
... lue tästä koko juttu.

Pääkaupungista pohjolaan

Ennen Ylitorniolle muuttoaan Emilia asui Helsingin Oulunkylässä. Viime vuoden loppupuolella hän huomasi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta, että Ylitorniolla on vakinainen papin virka vapaana.
Aiempaa tuntumaa Lappiin Emilia oli saanut työskennellessään Sallassa kesäteologina vuonna 2006. Hänen ensimmäinen kontaktinsa jokilaaksoon oli kuitenkin vasta työhönottohaastattelun yhteydessä.
– Kun näin Ylitorniolla vakituisen viran vapaana, ei hakemiseen ollut aiemman kokemuksen vuoksi kovin suurta kynnystä, Emilia kertoo.
Päätöksen työpaikan vastaanottamisesta Emilia teki parin päivän sisällä.

Elämä kantaa

Pitkä välimatka perheen ja sukulaisten luo ei ollut Emilialle este uuden viran vastaanottamiselle.
Jo nuorempana hän oli rohkea lähtemään ja kokeilemaan uutta, sillä opintojensa aikana hän vietti kymmenen kuukautta Ranskassa vaihto-opiskelijana.
– Siellä huomasin, että elämä kantaa vaikka lähtisikin hieman kauemmas, Emilia tuumaa.
Hän kasvoi Nurmijärvellä, lyhyen ajomatkan päässä pääkaupungin hälinästä. Perheen kuopuksena Emilia on ottanut mallia sisaruksistaan, jotka hekin ovat löytäneet tiensä maailmalle.
– Perhe ja ystäväni eivät yllättyneet, kun kerroin heille muuttavani kauemmas, Emilia naurahtaa.

Teologian kutsu

Emilian kiinnostus teologiaa kohtaan kypsyi vähitellen kouluaikana. Mutta kuten monelle, oli rippikoulu käänteentekevää aikaa hänen elämässään.
– Niihin aikoihin teologia kaikkinensa alkoi vetää puoleensa, hän muistelee.
Etenkin lukion uskonnonopetus toimi suurena vaikuttajana tulevaa elämää ajatellen. Niinpä vuonna 2000, vuosi ylioppilasjuhliensa jälkeen, Emilia aloitti opinnot Helsingin Yliopiston teologisessa tiedekunnassa.
Seitsemän vuotta opintojensa vuotta opintojen aloittamisen jälkeen hän valmistui teologian maisteriksi ja aloitti hieman sen jälkeen työnsä Suomen Ekumeenisen Neuvoston projektisihteerin sijaisena. Ekumeeninen neuvosto on yhä tänäkin päivänä osa Emilian elämää.
– Kristittyjen ykseyden etsiminen on ollut minulle aina jollakin tavalla tärkeää, hän toteaa.
Kesällä 2011 Emilia vihittiin papiksi Helsingin Tuomiokirkossa. Vihkimisen suoritti Suomen ensimmäinen naispuolinen piispa Irja Askola.
Sen jälkeen Emilia on tehnyt määräaikaisia sijaisuuksia pääkaupunkiseudun seurakunnissa. Paikka Ylitornion seurakunnanpastorina on Emilian ensimmäinen vakituinen virka pappina.
– Oli mukavaa saada vakinainen työ, sillä etelässä seurakunnan virkoihin tuntuu olevan kova tunku, hän tuumaa.

Asian ytimessä

Lukioaikoinaan Emilia alkoi kulkea enemmän tai vähemmän säännöllisesti messuissa, ja vielä tänäkin päivänä hän nimeää messujen pitämisen yhdeksi työnsä parhaista puolista.
– Niissä koko seurakunta kokoontuu yhteen. Siinä ollaan todella ydinasioiden äärellä, hän toteaa.
Messujen lisäksi yksi osa pappistehtävistä on olla mukana ihmisten elämän käännekohdissa, niin ilon kuin surun juhlissa.
– Pappi voi toimia niin sanotusti uskon tulkkina, hän jatkaa.
Vaikka ensimmäiset kuukaudet uudella paikkakunnalla ovat kuluneet tutustuessa ja omaa paikkaa etsiessä, kertoo Emilia saaneensa lämpimän vastaanoton kyläläisten parissa.
Hän kertoo myös, että paikalliset vivahteet ovat tuoneet työhön uusia puolia.
– Helsingin seudulla ei esimerkiksi järjestetä kinkereitä. Saati sitten sivakkarinkiä, tuore seurakuntapastori naurahtaa.

Väylänvarsi tutuksi

Vaikka kirkolliset toimet ja hiljaiseen viikkoon valmistautuminen ovat pitäneet Emiliaa viime viikkoina kiireisenä, on arki Ylitorniolla alkanut pikku hiljaa hahmottua.
Uudella paikkakunnalla päivät kuluvat pitkälti töiden parissa, joten Emilian rakas harrastus lukeminen toimii oivallisena vastapainona työkiireiden keskellä.
Lappiin muuttamisen myötä myös auton osto tuli ajankohtaiseksi.
– Olen hankkinut auton, mutta liikun lyhyitä matkoja edelleen mieluiten jalan. Ostin kyllä potkukelkankin tänne muuttaessani. Sillä oli kätevää potkutella kun tiet olivat vielä jäisiä. Olen
Kesän tullen Emiliaa kiinnostaisi lähteä paremmin tutustumaan väylän toiselle puolelle, Matarenkiin.
– Tarkoitus on myös tutustua paremmin paikkakunnan antimiin, kuten esimerkiksi Aavasaksaan, Emilia kertoo.

Jaa uutinen:  

Hirvimääriä painetaan alas

16.4.2014 06:00 Pasi Romakkaniemi

Mikä olisi sopiva määrä hirviä Lapin kairoille? Metsästäjien mielestä tavoitekantoja ei saisi asettaa liian alhaisiksi ja raameiltaan tiukoiksi.
TORNIONLAAKSO – Uudet hirvien tavoitekannat ovat herättäneet vilkasta keskustelua metsästäjien keskuudessa. Lapin alueellisen riistaneuvoston (ARN) asettamat uudet talvikannan tavoitetiheydet ovat hirvitalousalue 5:ssa, johon Ylitornio ja Pello kuuluvat, 1,8–3 hirveä tuhannella hehtaarilla.
Jos Pello jatkossa siirtyy hirvitalousalue 2:een, tavoitetiheydeksi tulee 1,5–2,2 hirveä tuhatta hehtaaria kohden. Lappi on jaettu kaikkiaan viiteen eri hirvitalousalueeseen.

Aiempaa alemmat lukemat

ARN:n puheenjohtaja Erkki Huhta toteaa, että nyt asetetut tavoitekannat ovat selvästi alhaisemmat ja raameiltaan tiukemmat kuin Maa- ja metsätalousministeriö on tulosohjauksessaan koko 2000-luvulla antanut. Virallisena tavoitekantana on tähän asti ollut Pohjois- ja Keski-Lapissa 0.5–3 hirveä ja Etelä-Lapissa 2–4 hirveä tuhannella hehtaarilla.

Lue koko juttu keskiviikon Tornionlaaksosta sivu 3.

Jaa uutinen:  

Nimpparisankari Patrik Orajärvi viihtyy ihmisten parissa

16.4.2014 06:00 Minna Siilasvuo

LEVI – Ylitorniolainen Patrik Orajärvi on liikkuvainen nuori mies, vaikka hän itse luonnehtiikin itseään rauhalliseksi jässikäksi. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että hän parhaillaan sekä opiskelee Torniossa että lomailee Levillä? Tosin lomaillessa vierähti vain pidennetty viikonloppu, kuten opiskelijalle sopiikin.
– Olen käynyt laskettelemassa ja enon kanssa pilkillä. Lauantaina istuin pilkkireiällä koko päivän, mutta en saanut ensimmäistäkään kalaa. Päivä oli silti ihan mukava, vaikka kämpille pitikin mennä ruokakaupan kautta, Patrik tuumii.
Tornionlaaksolaiset miehet ovat yleensä vannoutuneita kalastajia ja metsästäjiä, mutta Patrik pistää – ainakin toistaiseksi – hyvän seuran etusijalle.

Lue koko juttu keskiviikon Tornionlaakson sivulta 14.

Jaa uutinen:  

Pellon kunta ja yrittäjät etsivät yhteistä säveltä

16.4.2014 06:00 Kari Kaulanen


LEMPEÄ – Pellon kunnan ja yrittäjien välejä on viime aikoina puitu julkisuudessa tämän tästä. Ei savua ilman tulta. Siitä kertoi myös se, että yrittäjäyhdistyksen viime keskiviikkona järjestämät yrittäjäiltamat keräsivät Lempeän Suvannon ison salin täyteen väkeä. Paikalla oli yrittäjien lisäksi kunnan virkamiehiä ja luottamushenkilöitä.
Tilaisuuteen varatusta kolmesta tunnista ensimmäisen haukkasi Lapin Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo, joka esitteli Suomen Yrittäjät ry:n tekemän Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn tuloksia Pellon osalta.
Aiemmin kahden vuoden välein tehty kysely on osoitettu paikallisyhdistysten hallitusten jäsenille. Tänä vuonna kysely oli tarkoitus lähettää kaikille yrittäjäjärjestöön kuuluville, mutta loppujen lopuksi vain muutama hallituksen ulkopuolinen yrittäjä oli sen Pellossakin saanut.

Tämä juttu kokonaisuudessaan keskiviikon Tornionlaaksossa sivulla 10-11.

Jaa uutinen:  

Elma Mäki 95 vuotta 15.4. Mummon sukkatehdas kilkuttaa Lampsijärven rantatörmällä

10.4.2014 06:01 Minna Siilasvuo

Elma Mäki juhlii syntymäpäiväänsä työn merkeissä. Mummon sukkatehtaalla ei laiskotella.

LAMPSIJÄRVI – Tiistaina 15.4. tulee täyteen 95 vuotta siitä, kun lampsijärveläinen Elma Mäki, silloinen Elma Kivilompolo näki päivänvalon. Perheen kaksi poikaa kuoli jo pieninä, mutta kaikki neljä tyttöä ovat edelleen elossa.
– Nuorin sisko Aino täytti vasta 88 ja Olga täyttää kesällä 90 vuotta. Minusta seuraava, Impi, täytti maaliskuun lopussa 92 vuotta, perheen esikoisena syntynyt Elma kertoo.
Elma kävi kaksi ensimmäistä kouluvuottaan Lankojärvellä, mutta sitten Lampsijärvellekin saatiin oma koulu, vieläpä ihan naapuriin. Sen penkkejä Elma kulutti toiset kaksi vuotta.
– Minulla oli huono muisti, joten jäin usein laiskalle. Varsinkin kertotaulu oli semmoinen vaiva, että jouduin monesti tulemaan illalla yksin Lankojärveltä Lampsijärvelle, Elma paljastaa.
Kouluun suksilla tai veneellä
Lähes 90 vuotta sitten koulumatka taittui pääasiassa suksilla, mutta syksyllä matkaa tehtiin veneellä niin kauan kuin se oli mahdollista.

Lue koko juttu...

Jaa uutinen:  

Perjantaina juhlittiin nuorisotalon 30-vuotista taipaletta

10.4.2014 06:00 Linda Kauvosaari

Koululaisille ja päiväkotilaisille järjestettiin Pressan Kattien konsertti perjantaina.

Ylitornio – Viime perjantai oli nuorisotalolla yhtä juhlaa, sillä merkkipäivän ohjelmaa riitti aamusta aina pitkälle iltaan saakka.
Perjantain aikana koululaisille ja päiväkotilaisille järjestettiin Pressan Kattien konsertti ja päivällä musiikillisesta tarjonnasta vastasi Meän Opiston bändikerho. Nuorisotalon tiloihin oli myös koottu nähtäväksi kuvia 30-vuotisen taipaleen varrelta.
Illalla lavan valtasi DJ Juke, joka on ollut mukana nuorisotalon tapahtumissa alusta saakka.
– Päivä on mennyt todella mukavasti ja porukkaa on käynyt todella paljon, nuorten työpajan työvalmentaja Sami Kurt kiittelee.

Lue koko juttu torstain Tornionlaaksosta sivu  10.

Jaa uutinen:  

Lappsetin ympärillä hiljaista

10.4.2014 06:00 Satu Piispanen

Kai Uusitalo, Sonny Horneman, Kari Alanenpää, Tapani Granat ja Aimo Ekonoja ovat hämmästyneitä Lappsetin ilmoituksesta mahdollisesti sulkea Pellon tehdas. ”Töitä on riittänyt, kuten kuvasta näkyy”, he sanovat.

PELLO – Lappsetin Pellon tehtaan yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät keskiviikkona 2.4.
Ensimmäiseen neuvotteluun osallistuivat toimitusjohtaja Tero Ylinenpää, tuotantopäällikkö Jouko Alasuutari, logistiikkajohtaja Reine Karlsson sekä henkilöstöjohtaja Satu Jokinen.
Työtekijöitä edustivat pääluottamusmies Pentti Pallari sekä luottamusmiehet Reima Mukkala ja Tapani Granat.

Ilmoitus puun takaa

Tehtaalla toimitusjohtajan esittämä ilmoitus yt-neuvottelujen alkamisesta ja mahdollisesta tehtaan sulkemisesta tyrmäsi.
– Tämä tuli meille ihan puun takaa, vakuuttaa Pellon tehtaan työntekijöiden luottamusmies Tapani Granat.

Lue koko juttu Tornionlaakson sivulta 12.

Jaa uutinen:  

Kattilakosken kohtalosta taistellaan Juoksengissa

10.4.2014 06:00 Satu Piispanen

JUOKSENKI – Uskomattoman upea luontokohde kätkeytyy kilometrin päähän valtatieltä. Luontoäiti on ollut antelias muovatessaan Kattilakosken alueen Tornionjokeen. Ihmiset ovat huomanneet jo varhain paikan erityislaatuisuuden.
– Täällä on merkkejä ihmisen vaikutuksista jo tuhansien vuosien ajalta, kertovat laavulle kerääntyneet kyläläiset.
Paikalle johtavan polun varrella on muun muassa vanha tervahauta.

Arvokas virkistyskohde

Nykyään kalamiesten, metsästäjien, marjastajien sekä muutoinkin luonnosta nauttivien kohtauspaikkana toimiva kalliorantainen koskenranta on joutunut kaikessa hiljaisuudessa kunnan heikentyvän taloustilanteen paikkaajaksi. Kunnan omistama maa-alue on ollut myynnissä, ja siitä on jätetty useita tarjouksia.

 

Lue juttu kokonaisuudessaa Tornionlaakson sivulta 9.

Jaa uutinen:  

 
Viimeisimmät paikallisuutiset
Hae uutisista ja sivustolta
Ilmoitukset
Passikuvat
tornedal
 
Meän Tornionlaakso
Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net
Asiakaspalvelu:
Tilaukset
Osoitteenmuutos
Palaute
Uutiskirje
Verkkokauppa
Tavathan
Facebookissa:
Grafu Oy


Alkkulanraitti 48
95600 Ylitornio
Puh: 020 743 3210, Fax: 020 743 3218
ylitornio(@)tornionlaakso.net